Kongres podjetnikov Savinjske regije

21 maj 2022
Kongres podjetnikov Savinjske regije

V četrtek 19. maja je v Domu kulture Braslovče potekal kongres podjetnikov Savinjske regije, s sloganom “Podjetništvo na podeželju”. Kongres smo organizirali pri projektu Miss Slovenije, skupaj sodelovanju z Občino Braslovče. 

Na Kongresu podjetnikov Savinjske regije so skozi pet panelov in tako pet različnih tematik svoje znanje in izkušnje delili najrazličnejši uspešni podjetniki in strokovnjaki iz celotne Slovenije. Gostje kongresa so tako lahko prisluhnili dobrim praksam, se mrežili in pokusili odlične dobrote, ki so jih zanje pripravili poslovni partnerji dogodka. Ob koncu večera so se v čudovitih kreacijah Poročnega kotička predstavile tudi finalistke Miss Slovenije 2022. Nosilke nazivov Miss Slovenije, Maja Čolić, Lara Kalanj in Maja Zupan, so bile vključene v vsebinski del kongresa, kot povezovalke programa. Za čudovito garnituro, udobje govornikov in scenografijo samega dogodka so poskrbeli v Lesnini Levec.

Program in vsebina kongresnega dela

Panel 1: Samooskrba s hrano v Sloveniji: Priložnosti in izzivi ob trenutni situaciji v svetu

Moderator: Tomaž Žohar, župan občine Braslovče
Gostje: mag. Aleš Irgolič, Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvu, gozdarstvo in prehrano RS, doc. dr. Rok Mihelič uni. dipl. agr., Biotehnična fakulteta UL, Katedra za pedologijo in varstvo okolja, Oddelek za agronomijo ter predsednik Slovenskega agronomskega društva, g. Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin in g. Boštjan Čulk, direktor Kmetijske zadruge Braslovče in kmetovalec.

kongres podjetnikov savinjske regije prvi panel
Samooskrba s hrano v Sloveniji: Priložnosti in izzivi ob trenutni situaciji v svetu

Panel 2: Učinkovita energetska uporaba, trajnostni razvoj in kvaliteta bivanja

Moderator: Andrej Osana, energetski svetovalec iz podjetja GE project.
Gostje: Franci Pliberšek, lastnik in generalni direktor podjetja MIK Celje, Bogdan Kronovšek, lastnik in direktor podjetja  Kronoterm, mag. Hinko Šolinc, generalni direktor Direktorata za energijo in mag.  Sebastijan Roudi, direktor ECE d.o.o. ter predsednik sekcije za vprašanja dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije.

kongres podjetnikov savinjske regije drugi panel
Učinkovita energetska uporaba, trajnostni razvoj in kvaliteta bivanja

Panel 3: Digitalna transformacija podjetja/Proizvodnje - industrija 4.0

Moderator: Sandi Markon, lastnik in CEO podjetja Skupina stroka.si
Gostje: Samo Mirnik, izvršni direktor za proizvodnjo in informatiko, KLS Ljubno, dr. Rok Prešeren, direktor organizacijske enote IKT in storitve omrežja, Telekom Slovenije, Nina Vrabelj, samostojna svetovalka v oddelku Strateški razvoj, Gospodarska zbornica Slovenije, mag. Sabina Petrov, urednica projekta Tovarna leta, Časnik Finance in Nace Štruc, strokovnjak za Digitalno transformacijo, Skupina stroka.si.

kongres podjetnikov savinjske regije tretji panel
Digitalna transformacija podjetja/Proizvodnje - industrija 4.0

Panel 4: Trendi digitalnega marketinga

Moderator: Lara Kalanj, Miss Slovenije 2018
Gostje: Primož Rome, specialist za digitalni marketing v podjetju Dewesoft, Martin Korošec, specialist za digitalni marketing podjetje Oranza.si, Tina Gaber, influencerka, medijska osebnost in Klemen Čot, skrbnik za digitalne medije v podjetju Tosama Slovenija.

kongres podjetnikov savinjske regije četrti panel
Trendi digitalnega marketinga

Panel 5: Čustvena inteligenca za učinkovito vodenje podjetja

Delavnica za vse udeležene na kongresu: Jan Kovačič, organizacijski psiholog, ki delovnim organizacijam in zaposlenim pomaga doseči več zadovoljstva, zdravja in zavzetosti ob delu. Je idejni vodja ekipe Uporabna psihologija. Kot izobraževalni trener in coach podpira različne skupine ključnih sodelavcev v slovenskih gospodarskih družbah.

kongres podjetnikov savinjske regije peti panel
Čustvena inteligenca za učinkovito vodenje podjetja

V panelih kongresa so sodelovali tudi cenjeni poslovni partnerji projekta Miss Slovenije: Bogdan Kronovšek - direktor in lastnik podjetja Kronoterm, Franci Pliberšek - lastnik in generalni direktor podjetja Mik Celje,  Sandi Markon, lastnik in CEO podjetja Skupina stroka.si in Nace Štruc - strokovnjak za Digitalno transformacijo v Skuponi stroka.si, Primož Rome - specialist za digitalni marketing v podjetju  Dewesoft, Klemen Čot - skrbnik za digitalne medije v podjetju Tosama Slovenija. 

Za prenos kongresa v živo, na Facebook strani Miss Slovenije, so poskrbeli strokovnjaki iz podjetja Skupina stroka.si. Ekipa stroka.si pa je na svojem razstavnem prostoru, pred dvorano, predstavila tudi uporabo virtualne resničnosti v proizvodnji oziroma v podjetju. 

uporaba virtualne resnicnosti skupina stroka.si

Dogajanje je bilo pestro tudi po kongresnem delu

Po koncu uradnega, kongresnega dela je sledila degustacija vin in gina, kjer smo imeli možnost preizkusiti najboljša slovenska vina Ščurek, vina iz vinske kleti Kralj in lokalni gin, nazdravili pa smo tudi s penino Radgonskih Goric.

Za degustacijo vina Ščurek je poskrbela Neža Simčič, 2. spremljevalka Miss Slovenije 2020/21. Za vina Ščurek pravi, da lepo poudarjajo identiteto družine in dežele, na kateri gojijo vinsko trto. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte, kot so rumena rebula, pikolit, jakot. Danes Stojan Ščurek s pomočjo petih sinov neguje 24 hektarjev vinogradov, temu primeren pa je tudi pridelek. Ščurkovi ponujajo trgu letno okoli 90 tisoč steklenic vrhunskega vina, ki se dobijo na številnih evropskih trgih pa seveda tudi na drugih celinah, od ameriškega do azijskega trga. Posebej so ponosni tudi na zvrsti: rdeča in bela Stara brajda, UP in Kontra, ki izražajo spretnost in potrpežljivost vinarskega truda in znanja.

Neža Simčič z buteljsko vina Ščurek

Kot butični vinar pa se nam je na dogodku predstavila tudi vinska klet Vino Kralj iz Črešnjevca ob Bistrici, družinsko vinogradništvo, ki ga vodi vinar Jože Kralj. Klet se ponaša s široko ponudbo vrhunskih buteljčnih vin belih in rdečih sort, ki redno dosegajo najvišja priznanja na vinskih ocenjevanjih, med drugim se ponašajo z več Decanterjevimi medaljami.

vina kralj

Gostje so lahko po kongresu nazdravili tudi s kozarcem penine iz Radgonskih goric, ki v svojih edinstvenih kleteh pridelujejo in hranijo vina že od leta 1852. Radgonske gorice so najstarejši in največji proizvajalec penin v Sloveniji, od tod pa izhaja celo prva in njavečkrat nagrajena slovenska penina, Zlata ragonska penina. Že dolga leta sta zlata in srebrna radgonska penina tisti, ki nas spremljata v različnih, pomembnih in prelomnih ali manjših in čisto vsakdanjih trenutkih. 

degustacija radgonskih penin

Za slastni prigrizek so poskbeli v Celjskih mesninah. Celjske mesnine so podjetje s tradicijo in bogatimi izkušnjami. Z uveljavljanjem blagovne znamke z’dežele, lastne maloprodajne mreže in preko 400 zaposlenih se  danes uvrščajo v sam vrh največjih proizvajalcev mesa in mesnih izdelkov. Okus domačnosti je njihove izdelke z'dežele naredil nepogrešljive pri tradicionalnih gurmanskih užitkih slovenske kulinarične zakladnice.

degustacija pršuta celjskih mesnin

Uradni kongresni del se je zaključil še z okusno večerjo, ki so jo pripravili v Hiši Lisjak, ki je prisotna na kar petih različnih lokacijah in ustvarja kulinarične presežke. Predjedi in samo večerjo pa so mojstri kuhinje pripravili kar vpričo gostov. Pri Lisjak Celjski vam natakar kar pred vašimi očmi pripravlja svež tatarski biftek. Pričakuje vas pestra a'la carte ponudba jedi, tedenska ponudba kosil in vrhunski izbor vin. V kavarni pa tudi dobra kava in nekaj sladkega.Posebna zahvala gre tudi Ekoliški kmetiji Pšaker Braslovče za okusen jabolčni sok z ingverjem, ki so ga gostje lahko pokusili med večerjo. Za posebno vzdušje med večerjo sta poskrbela glasbenega izvajalca - duo: Sara Lamprečnik in Alen Kovše.

priprava hrane pred gosti hiša lisjakpriprava hrane pred gosti hiša lisjak

Na Kongresu podjetnikov so sodelovale tudi aktualne finalistke projekta Miss Slovenije, ki so nabirala nova znanja in izkušnje. Po uradnem delu pa so se tudi same predstavile v čudovitih kreacijah salona Poročni kotiček.

modna revija finalistk miss slovenije 2022 v oblekah pročni kotiček

Foto: Pia Dolar in arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x