Sezona Miss Slovenije 2019

Lastnica licence Miss Slovenije Jelka Verk

Projekt Miss Slovenije je vseslovenska zgodba!

16 julij 2019
Lastnica licence Miss Slovenije Jelka Verk

Projekt Miss Slovenije izstopa iz vseh zastavljenih družbenih pravil in okvirjev in predvsem ne deluje več kot klasično lepotno tekmovanje. S svojo skrbno zasnovano vsebino pluje proti toku stereotipov današnje družbe in ubira svojo pot. Nam zaupate kaj o tem?
Z uradnim sloganom 'Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo!' projekt Miss Slovenije vse prebivalce naše države nagovarja k enotnosti, hkrati pa jih s predstavljanjem slovenskih podjetij, turizma, umetnikov, športnikov ter naše naravne in kulturne dediščine spodbuja k povezovanju in podpiranju domačega, lokalnega ... Projekt vedno znova rojeva nove ideje in ne glede na zunanje vplive odločno stoji za svojim globljim sporočilom ter odločno stremi k zadanim ciljem. Vsako leto izbiramo dekleta, ki se bodo sposobna vklopiti v vsebino projekta in se kar najbolj približati idealu, ki naj bi ga predstavljala zmagovalka oz. dobitnica naziva miss Slovenije. Idealna nosilka naziva naj bi bila domoljubna, karizmatična, graciozna, notranje močna in hkrati nežna pametna mlada ženska, ki ima visoko razvito čustveno inteligenco in smisel za podjetništvo.

Kdo vas v tem segmentu podpira in na koga ste še posebej ponosni, da vas vsa ta leta spremlja?
Čeprav sem že od začetka, ko sem pred tremi leti prevzela licenco, maksimalno verjela v novo vsebino in v njen veliki potencial za dobrobit naše države in za naše skupno dobro, mi je velika večina slovenskih podjetij zapirala vrata ali pa so mi bili naklonjeni le v besedah: “Super! Pokličite nas prihodnje leto, da najprej vidimo rezultate.” Zato sem toliko bolj hvaležna tistim, ki so skupaj z menoj verjeli v začrtano vsebino projekta in mi ga pomagali zgraditi. Prvo slovensko podjetje, ki je navdušeno prisluhnilo in podprlo projekt, je bilo podjetje Tosama in njegova direktorica Mojca Šimnic Šolinc. Potencial projekta je prepoznal tudi organizator Kongresa podjetnikov Miran Lampret, nato se nam je kot strateški tehnološki partner pridružilo še podjetje Skupina stroka.si, ki nam je ravno tako od samega začetka sodelovanja zelo stalo ob strani in podprlo mojo idejo o na novo zastavljenih smernicah ter poslanstvu blagovne znamke Miss Slovenije. Nato so se nam pridružili še drugi poslovni partnerji, od katerih vsi ostajajo del zgodbe tudi v prihodnje. To so Alpina, Dewesoft, Carso, Essentiq kozmetika, Kronoterm, Vina Ščurek in organizator Kongresa podjetnikov Miran Lampret. Na področju turizma sodelujemo z Rimskimi termami, ki se vsakič znova odlično izkažejo v vlogi gostiteljice in se ekstremno potrudijo, da si obisk pri njih vtisnemo v lep spomin. Enake besede lahko uporabim za Marino Portorož. Letos so se nam pridružile še Slovenske železnice, s katerimi izvajamo akcijo Spoznavajmo Slovenijo z Miss Slovenije in Slovenskimi železnicami, ves čas pa sta z nami medijska poslovna partnerja Adria Media in Slovenske novice, ki naše zgodbe predstavljajo širši javnosti. Vsekakor sem zelo hvaležna tudi za svojo ekipo. To so: Maja Zupan, Tamara Fišter, Grega Eržen, Mihaela Margan Kocbek, Zoran Pasarič, Mateja Kavčnik, Flavija Bornšek, Pia Šoško in seveda moj partner Sašo Gačnik. Na koncu želim še posebej izpostaviti podjetniški pospeševalnik Katapult, ki našim dekletom ponuja izobraževanje v smeri podjetništva in jim hkrati pomaga pri uresničitvi njihovih poslovnih ambicij. 

Kako to mislite, omogoča uresničitev njihovih ambicij?
Dr. Jure Knez, solastnik podjetja Dewesoft, je velik podpornik slovenskega podjetništva. To dokazuje skozi podjetniški pospeševalnik Katapult, prek katerega mladim podjetjem oziroma startupovcem pomaga pri realizaciji zastavljenih idej. Tako sva z Juretom skozi Katapult ustanovila nov startup oziroma blagovno znamko More Than Beauty. 

Kaj je More Than Beauty?
V prvi vrsti je projekt na globalni ravni, prek katerega bomo pod istoimensko blagovno znamko ustvarjali in razvijali inovativne produkte, hkrati pa produktom zagotavljali marketing in prodajne kanale. Ambiciozne ženske se bodo imele možnost vključiti v ustvarjanje produktov, marketing, organizacijo dogodkov, humanitarne aktivnosti, kreativo ... Lahko rečemo, da je More Than Beauty gibanje, ki je namenjeno uresničitvi ženskih vizij in podiranju stereotipov na globalni ravni. 

Na globalni ravni?
Kot sem poudarila ob prevzemu licence Miss Slovenije pred tremi leti, je Miss lahko idealno orodje, če je le vsebinsko dobro dodelano in so zastavljeni cilji na koncu tudi izpeljani. Tako smo zdaj začeli graditi projekt More Than Beauty s podobnim konceptom, kot je Miss Slovenije v Sloveniji, le da se selimo na globalni trg. Prepričana sem, da bo tudi More Than Beauty odlično orodje in priložnost za vse vpletene.

S širokim naborom področij, na katerih deluje, projekt Miss Slovenije kandidatkam ponuja izobraževanja, edinstvene izkušnje in enkratne priložnosti za poslovni in osebnostni razvoj. Zakaj dajete temu tako veliko pomena?
Izkušnje, znanje in osebnostna rast, to je tisto, kar nam ostane za vse življenje. Zunanja lepota, kot si jo večina danes predstavlja in tolmači, pa minljiva. Lahko rečem, da res uživam v tem, kar delam! Dušo mi hrani, ko opazujem, kako se sestavlja mozaik, in res mi zaigra srce, ko vidim dekleta, kako v zelo kratkem času ekstremno napredujejo. Na koncu vedno le ena osvoji naziv miss Slovenije, jaz pa si želim, da vse naše kandidatke dobijo možnosti in priložnosti za svoje nadaljnje življenje, kar bo od zdaj še veliko lažje zaradi More Than Beauty. 

Kaj čaka 16 finalistk do zadnjega, sklepnega dejanja?
Do finalnega večera bodo imela dekleta še kar nekaj aktivnosti. Podjetje Carso bo kandidatkam omogočilo izobraževanje o zdravi prehrani in prehranskih dopolnilih, specialistična ambulanta za ortodontijo in splošno zobozdravstvo Ortodent jih bo poučila o zdravi samozavesti in pravilni ustni higieni, zelene energije in njihove varčne toplotne črpalke bo finalistkam predstavilo podjetje Kronoterm, izobraževanje o digitalnem marketingu pa bodo kandidatkam pripravili strokovnjaki na tem področju, Skupina stroka.si. Dekleta bodo letos temeljito spoznala Belo krajino, saj s poslovnim partnerjem, agencijo Bravina, zanje pripravljamo zelo zanimive izzive. 

Nam zaupate, kakšne naloge in aktivnosti so kandidatke do zdaj spoznale?
Za letošnjimi polfinalistkami je že kar nekaj aktivnosti. V Tosami, slovenskem podjetju, ki že od leta 1923 razvija, izdeluje in prodaja higienske in medicinske izdelke, so letošnjim polfinalistkam zagotovili možnost izobraževanja o intimni negi, znanje s področja ličenja pa jim je predala uradna vizažistka projekta, Mateja Kavčnik. O negi kože so jih izobrazili v podjetju Essentiq, ki za to izdeluje visokokakovostne naravne in ekološke kozmetične izdelke, dekleta pa so se udeležila tudi izobraževanja na temo, kako ustvariti in uresničiti svoje poslovne vizije, ki ga je vodil dr. Jure Knez, solastnik podjetja Dewesoft. S Tosamino blagovno znamko Viva care so obiskale Center za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica in Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana ter jim v sklopu dobrodelne kampanje podarile Tosamine izdelke.

Letošnja novost je, med drugim, akcija Spoznavajmo Slovenijo z miss Slovenije in Slovenskimi železnicami, v sklopu katere so mladenke potovale z vlaki Slovenskih železnic in Slovencem predstavljale zapostavljene, a zanimive slovenske kraje. To pa še ni vse, je tako?
Drži, namen akcije je, da skozi projekt predstavimo kraje, ki žal niso izpostavljeni oziroma poznani, imajo pa ogromno pokazati glede vsebine slovenske naravne in kulturne dediščine. Finalistke bodo za en dan zasedle delovna mesta pomočnic strojevodij, sprevodnikov ... Na vlakih bomo izvedli modno fotografiranje, za finalno prireditev pa pripravljamo presenečenje, ki ga še ne želim izdati.

Čaka pa vas tudi tradicionalni vzpon na najvišji slovenski vrh. Menda se tam celotna ekipa zelo poveže. Kakšne so izkušnje preteklih let?
Zdaj že tradicionalno se bomo povzpeli na najvišji slovenski vrh, Triglav. S to akcijo želimo narod spodbujati k povezovanju in ustvarjanju boljše skupne prihodnosti. Za nas in naše poslovne partnerje pa je vzpon simulacija skupne poti do uspeha, saj ponazarja celoten proces, kako od želje z voljo in medsebojno pomočjo priti do vrha in hkrati v procesu uživati. Za varnost bodo pri vzponu znova poskrbeli Alpinina obutev, zaščitna oprema Iglu športa in gorski vodniki planinskega društva Ljubljana - Matica.

Dekleta pa se bodo preizkusila tudi v peki slaščic. Že tradicionalno v Rimskih termah?
Tako je! Kot vsako leto bo tudi letos druženje poslovnih partnerjev potekalo v Rimskih termah. Vsaka izmed finalistk si bo poskušala z okusom, videzom in predstavitvijo svoje lokalne sladke kulinarične specialitete priboriti čim več točk žirije, ki bo še isti večer razglasila prve tri zmagovalne sladice. 

Ob vsem tem pa je projekt naravnan tudi ekološko. Že na polfinalni prireditvi smo lahko spremljali prav posebne kreacije ...
Projekt Miss Slovenije se od drugih razlikuje tudi v tem, da imajo vse naše aktivnosti in dogodki močno vizijo, vsebino in konstruktiven namen. Zato smo s poslovnim partnerjem Tosamo polfinalistkam tudi letos postavili izziv. Marca so ob obisku Tosame prejele paket odpadnih materialov iz proizvodnje vložkov, tamponov in povojev. Njihova naloga je bila, da si do polfinala za enega izmed izhodov na modno pisto vsaka sešije večerno obleko iz prejetih materialov. Vseh 26 deklet je pri ustvarjanju pokazalo veliko spretnosti in domišljije, obiskovalci prireditve pa so imeli priložnost videti zelo izvirne kreacije. Dekleta so dokazala, da je mogoče prekrasno modno kreacijo narediti tudi z reciklažo nevsakdanjih materialov - celo takšnih, ki so sicer namenjeni osebni higieni ali medicinski oskrbi. 

Vsako leto za finalno prireditev izberete zanimive kraje. Lani Trbovlje, letos pa bo to Bela krajina. Kako ste dobili idejo in zakaj tja?
Letošnja finalna prireditev se seli v kraj, ki so ga ob izbruhu druge svetovne vojne okupirali Italijani in ga držali vse do kapitulacije. Takrat je postal središče osvobojenega ozemlja, središče svobodne Slovenije, v katerem so bili postavljeni temelji slovenske države. V njem je 19. februarja 1944 potekalo prvo zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta, dan pozneje pa je svojo prvo predstavo izvedlo Slovensko narodno gledališče. Finale Miss Slovenije 2019 se letos seli v Črnomelj! S pomočjo poslovnega partnerja, agencija Bravina, bomo skozi izzive finalistk Miss Slovenije in dogodke, ki bodo potekali čez poletje, predstavili pestro in zanimivo ponudbo Bele krajine.

Foto: Ivan Bliznetsov

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale