Novice in dogodki

Hackathon s Skupino stroka.si

26 avgust 2022
Hackathon s Skupino stroka.si

S Skupino stroka.si smo izvedli prvi Hackathon - Kreativnica22, kjer so kandidatke v dveh dneh razvijale podjetniške ideje in nove produkte, ki jih je mogoče izdelati v strokini digitalni tiskarni.

Kot strateški in tehnološki partner projekta Miss Slovenije so v Skupini stroka.si 25. in 26. avgusta za finalistke izbora pripravili t.i. Hackaton, dogodek z nazivom Kreativnica22. Gre za obliko dogodka, ki ponuja iskanje inovativnih poslovnih ali tehničnih rešitev. 15 udeleženk, ki so bile razdeljene v tri skupine, je dobilo posebno vsebinsko-podjetniško nalogo v okviru katere so morale pripraviti poslovni načrt za nov inovativni produkt, ki bi ga lahko v oddelku digitalnega tiska Skupine stroka.si tudi izdelali in plasirali na trg.

Dogodki Hackathon, so v Sloveniji relativno nova oblika delavnic, ki ponuja iskanje inovativnih rešitev v razmeroma kratkem času. Finalistke so se v četrtek odpravile na sedež podjetja Stroka.si, ki se nahaja v Radljah ob Dravi. Strokina ekipa je dogodek otvorila, predstavila časovnico in protokol, nagovoril pa nas je tudi direktor in lastnik podjetja, Sandi Markon:

»Letošnja rdeča nit izbora za Miss Slovenije je podjetništvo in zato smo se v Skupini stroka.si odločili, da jim ponudimo prav poseben podjetniški izziv, s pomočjo katerega so finalistke pridobile dodatna znanja in izkušnje, ki jim bodo lahko pomagale pri njihovi nadaljnji karierni poti.«

Pozdravni nagovor direktorja in lastnika podjetja Skupina stroka.si, Sandija MarkonaPozdravni nagovor direktorja in lastnika podjetja Skupina stroka.si, Sandija Markona

Na začetku dogodka so finalistke spoznale podjetje in se seznanile z digitalnim tiskom, stroji, materiali, delom in izdelavo produktov. Strokovnjaki skupine so jim predstavili načrt dela v okviru delavnic in korake razvoja poslovne ideje, ki se začne z zaznavo problema oziroma priložnosti, nadaljuje s predlogom rešitve, opravljeno raziskavo trga, konkurence, pripravo časovnice, definiranjem potrebne ekipe, marketinških kanalov, in na koncu do postavitve finančnega modela. Ves čas dela je bila udeleženkam na voljo ekipa 5 mentorjev, ki jim je pomagala s koristnimi nasveti in usmeritvami. 

Na ogledu strokine digitalne tiskarneNa ogledu strokine digitalne tiskarne

Hackathoni so lahko usmerjeni v najrazličnejša področja, ki pozornost namenjajo tako iskanju IT rešitev, kot tudi optimizaciji poslovanja, marketinga, iskanja inovativnih idej, pristopov in produktov. Tovrstni dogodki podjetjem ponujajo predvsem inovativen pristop k iskanju poslovnih rešitev za lasten razvoj ter tudi spoznavanje potencialnih kadrov do katerih po ''tradicionalni'' poti delodajalca ne bi prišli. Naš Hackathon je potekal pod sloganom ''Razvoj inovativnih produktov digitalnega tiska,'' kjer je bil glavni cilj deklet razviti svojo inovativno idejo, ki jo lahko Skupina stroka.si podpre in realizira na področju digitalnega tiska. To področje zajema tisk malega formata (letaki, vizitke, koledarji, razglednice, plakati, zloženke, katalogi, brošure, knjige, kuverte, dopisni listi,…), tisk velikega formata (plakati, transparenti, cerade, jumbo plakati, okenska grafika, stenska folija, laminacija, alu plošče, forex, kapa,…), UV tisk (vžigalniki, obeski, darilna embalaža, ovitki za telefone, tisk na les, PVC, steklo,…), lasersko obdelavo (razrez in graviranje: pleksi stekla, lesa, EVA pene), razrez folije (konturni izrez folije), tisk tekstila (majice, kape, jakne, puloverji, športni dresi,…), reklamne table (alu plošče, dibond, LED svetlobni paneli, označevalne table za poslovne prostore,…) ter CNC obdelavo (razred ALU, polyplak, pleksi plošč,…).

Finalistke, ki so bile razdeljene v tri skupine so svoje ideje razvijale pod aktivnim mentorstvom različnih strokinih strokovnjakov, ki so jim bili na voljo za kakršnakoli vprašanja, izzive in nasvete. V petek 26.8.2022 so dekleta svoje projekte zaključile in končne izdelke predstavila pred mentorji, ki so po vnaprej določenih kriterijih ocenili njihove nastope in določili zmagovalno skupino. Med inovativnimi produkti je bilo stojalo za nakit narejeno iz 100% slovenskega lesa, kjer Skupina stroka.si razvije in izdela celoten produkt ter potisne njegovo embalažo. Druga skupina se je domislila penaste sestavljanke, ki jo položite na tla in vanjo vstavljate različne figure. Vaš otrok lahko tako sestavlja svoj svet po želji v njegovi velikosti. Tudi ta produkt bi Skupina stroka.si sestavila v celoti. V zadnji skupini so razvili zapestnico, na katero bi nabirali obeske slovenskih vrhov in s tem prispevali še k očiščenju gora. Izdelek vključuje dobavo določenih komponent, Skupina stroka.si pa bi bila zadolžena za gravuro in izrez.

Potek delavnicPotek delavnic

Organizatorji so za zmagovalno ekipo pripravili posebno nagrado, vikend paket razvajanja in možnost nadaljnjega sodelovanja pri razvoju zmagovalnega produkta, s soudeležbo pri prodaji realiziranega produkta na trgu. Zmagovalno skupino “Naj podjetna ideja” so sestavljale Kristina Mihelčič, Hana Klaut, Teja Tripković, Klara Šmigoc in Larisa Brumec z idejo zapestnice.

Zmagovalan ekipa z “Naj podjetno idejo” Skupine stroka.si
Zmagovalna ekipa z “Naj podjetno idejo” Skupine stroka.si

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale