Novice in dogodki

Braslovška dobrodelna odprta kuhna

3 julij 2022
Braslovška dobrodelna odprta kuhna

V sodelovanju z Občino Braslovče smo na ‘skupem placu’ priredili dobrodelno Braslovško odprto kuhno in zbrali kar 2000,35€, za nakup bolnišnične postelje za starejše občane.

Priprave na sobotno dobrodelno odprto ‘kuhno’ so se pravzaprav pričele že nekaj dni prej, ko je aktualna Miss Slovenije, Maja Čolić, obiskala poslovalnico Trgovine Jager v Braslovčah. Trgovine Jager, ki uspešno poslujejo že od leta 1989, so zavezane k oskrbovanju v lokalnem okolju, na prodajnih policah pa si želijo ponujati blago slovenskih proizvajalcev. S ponosom se lahko pohvalijo, da so z mnogimi slovenskimi proizvajalci v dobrih treh desetletjih delovanja stkali prave partnerske in prijateljske odnose. Trgovine Jager so za sobotni dogodek, kot uradni pokrovitelj poskrbeli za štiri zvrhane pakete sestavin in potrebščin. Pakete je aktualna Miss Slovenije predala predstavnicam lokalnih braslovških društev, ki so skupaj s finalistkami v soboto pripravljala okusne obroke za dobrodelni namen. 

Predaja sestavin iz Trgovine Jager predstavnicam lokalnih braslovških društev
Predaja sestavin predstavnicam lokalnih braslovških društev

Sobotno dopoldne se je pričelo ob 8. uri zjutraj, ko smo s finalistkami projekta Miss Slovenije in lokalnimi braslovškimi društvi ‘skupen plac’ spremenili v eno veliko odprto kuhinjo. Na štirih stojnicah, smo pripravljali štiri različne glavne jedi in sladice, kuhali pa smo vse do 11:30 ure, ko je sledila otvoritev ‘kuhne’ za goste. Braslovško dobrodelno kuhno je otvorila Jasmina Roter Jager iz Zavoda 3 jezera, zbrane pa je nagovoril tudi župan Občine Braslovče, Tomaž Žohar in aktualna Miss Slovenije Maja Čolić. Kuhna je bila kulturno obarvana, saj so se na otvoritvi predstavili tudi kvartet KD Gomilsko in moški pevski zbor Karla Viranta. 

Otvoritev Braslovške dobrodelne odprte kuhne
Otvoritev Braslovške dobrodelne odprte kuhne

Dogodek, ki smo ga organizirali skupaj z Občino Braslovče je bil poln znanja, saj je odprta kuhna potekala kot medgeneracijska delavnica, na kateri so predstavniki lokalnih društev prenašali znanja in nasvete aktualnim finalistkam projekta Miss Slovenije. Tradicionalne jedi smo kuhali z Društvom upokojencev Braslovče, Društvom upokojencev Letuš, Društvom podeželjskih žena Trnava-Gomilsko in Društvom podeželjskih žena Braslovče. Skupaj smo za obiskovalce pripravili približno 200 porcij glavnih jedi. 

Finalistke Miss Slovenije so s člani omenjenih društev  tako pripravljala jedi v štirih skupinah. 

Aktualna Miss Slovenije, Maja Čolič in finalistki Talita ter Lana so pod okriljem Društva upokojencev Braslovče pripravljale mesne in vegetarijanske polnjene paprike ter spoznale prav posebno tradicionalno jed - v pivskem testu ocvrte polnjene bučkine cvetove. 

Lana, Maja in Talita z Društvom upokojencev Braslovče
Lana, Maja in Talita z Društvom upokojencev Braslovče

Finalistke Urša, Hana in Teja so z Društvom upokojencev Letuš pripravile enolončnico in pehtranovo potico, skupina pa se lahko pohvali, da je njihove jedi na odprti kuhni zmanjkalo najprej. 

​Hana, Teja in Urša z Društvom upokojencev Letuš
Hana, Teja in Urša z Društvom upokojencev Letuš

Blažka, Ana O. in Anja so z dragocenimi nasveti članic Društva podeželskih žena Trnava-Gomilsko pripravile piščančjo obaro in spekle domač kruh. Njihova stojnica pa je bila polna tudi prečudovitih in dišečih tradicionalnih potic - od ocvirkove pa vse do orehove. 

Anja, Ana O. in Blažka z Društvom podeželskih žena Trnava-Gomilsko
Anja, Ana O. in Blažka z Društvom podeželskih žena Trnava-Gomilsko

Zadnjo skupino, ki je na dobrodelni kuhinji zbrala tudi največ prispevkov so sestavljale Larisa, Klara in Vida, mentorirale pa so jih članice Društva podeželskih žena Braslovče. Na njihovi stojnici so obiskovalci lahko poiskusili boranjo, dišalo pa je tudi po domačem štrudlju in šmornu. 

Vida, Klara in Larisa z Društvom podeželskih žena Braslovče
Vida, Klara in Larisa z Društvom podeželskih žena Braslovče

Celotno sobotno dopoldne smo vabili obiskovalce in domačine, naj se nam pridružijo na otvoritvi in preizkusijo tradicionalne dobrote, akcija pa je bila nadvse uspešna, saj smo do 14. ure razdelili večino skuhanih jedi.

Obiska pa smo bili toliko bolj veseli, saj je bila Braslovška odprta kuhna tudi dobrodelna. Na vsaki stojnici smo pobirali dobrodelne prispevke s katerimi smo želeli pripevati k nakupu električne bolnišnične postelje za starejše občane Braslovč. Zaradi vseh vas, ki ste se dogodka udeležili in prispevali k dobremu namenu nismo zbrali prispevkov le za eno posteljo, temveč kar za dve! Tako smo skupaj zbrali kar 2000,35€! Postelje si bodo občani z namenom oskrbe lahko izposodili brezplačno.

Obisk na Braslovški dobrodelni odprti kuhni
Skupaj smo zbrali kar 2000,35€

Seveda, pa k skupnemu fondu nismo prispevali samo s kuharskimi dobrotami, marveč se je dobrodelni akciji pridružila tudi Turistična kmetija in pivovarna Flajs, ki je na stojnici ponujala domače, lokalno pivo, delež od sobotne prodaje pa je namenila v dobrodelni namen. Dobrodelni noti so se pridružili tudi na stojnici Vinarstva Šoštarič in Kmetije Vasle. 

Stojnica turistične kmetije in pivovarne Flajs
Stojnica turistične kmetije in pivovarne Flajs

Nadvse uspešno pa tudi okusno Braslovško dobrodelno odrto kuhno smo zaključili s prijetnim druženjem in obrazi polnimi nasmehov. Želodčki so bili polni, srca pa še bolj!

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale