Novice in dogodki

Ni pomembno le, da je kozmetika naravna

13 maj 2022
Ni pomembno le, da je kozmetika naravna

Uporaba naravne kozmetike je pomembna tako za naše zdravje kot varovanje okolja v katerem živimo. Ni pa le pomembno to, da je kozemtika naravna, šteje tudi, koliko naravnih učinkovin je v izdelku.

V četrtek 12.5. je v podjetniškem pospeševalniku Katapult v Ljubljani potekalo izobraževanje na temo naravne nege kože s predstavnico slovenskega podjetja Essentiq, Martino Drašler. Martina je tudi vodilna trenerka za nego kože s profesionalnim programom oz. profesionalno kozmetiko Essentiq. Na izobraževanju so bile prisotne aktualna Miss Slovenije, Maja Čolić, 2. spremljevalka, Neža Simčič, Obraz Essentiqa Anela Bečiragić, ambasadorka More Than Beauty, Klavdija Čakš in finalistke projekta Miss Slovenije 2022.

Essentiqovi naravno-organski kozmetični izdelki in dišave za dom so rezultat tradicionalnih znanj in modrosti, nadgrajeni z inovativnimi rešitvami. V izdelke vključujejo le sestavnine naravnega in ekološkega izvora, ki dokazano blagodejno delujejo na kožo in lasišče. Sestavine v Essentiqu izbirajo premišljeno in preudarno. Vsak izdelek mora ustrezati strogim standardom certifikata ECOGEA, kar pomeni, da mora vsebovati najmanj 98% različnih naravnih sestavin, ki se po učinkih dopolnjujejo. Izdelki ne vsebujejo sestavin, pridobljenih iz živali ali njihovih izločkov in so tako primerni tudi za vegane. Ne vsebujejo naftnih derivatov in drugih sestavin, ki so okolju škodljive oziroma so škodljivi njihovi stranski produkti. Izdelki so pakirani v embalaži, ki se lahko reciklira in niso testirani na živalih. Izdelki ne vsebujejo sulfatov, škodljivih konzervansov, kozmetičnih barvil, silikonov in mineralnih olj.

Slovenska kozmetika Essentiq je mednarodno uveljavljena blagovna znamka, ki je v tujini prejela že kar nekaj nagrad. V podjetju izdelujejo tudi profesionalno linijo izdelkov Proline, ki je namenjena izključno profesionalnim uporabnikom - kozmetičnim salonom. Ti izdelki predstavljajo revolucijo v svetu profesionalne kozmetike s svojim konceptom tretmajev, narejenih po meri. Gre za prvo in edino profesionalno kozmetiko, ki omogoča koncept personaliziranih tretmajev nege kože.

Na izobraževanju smo izvedele, da naravna kozmetika v zadnjih letih postaja velik trend, pobuda po nastanku le te pa je prišla iz strani okoljevarstvenikov, kot eden izmed načinov za zmanjašnje onesnaženosti zemlje in podtalnice iz odpadnih voda. Uporaba naravne kozmetike tako ni le modna muha, temveč je tudi dopirnos uporabnika k zmanjševanju onesnaževanja okolja in varovanja lastnega zdravja. Številni ljudje so namreč pozorni na to kaj jejo, malo pa se jih zaveda, da njihovo telo, skozi kožo, absorbira tudi nezaželjene kemične snovi, emulgatorje, belila in strupene snovi, ki se skrivajo v klasični, sintetični kozmetiki. Naravna kozmetika deluje tako, da kožo hrani in jo spodbuja, da sama proizvede svoje učenkovine. Takšna kozmetika je učinkovita, saj koža prepozna naravne rastlinske sestavine in jih vključi v svoj presnovni proces.

Kako pa potrošnik ve, da so izdelki, ki jih kupuje zares naravni? Dobro zagotovilo so gotovo certifikati. Naravna kozmetika, ki dosega visoke standarde, pridobi certifikat. Certifikati se med seboj razlikujejo, vendar v osnovi določajo, da naravna kozmetika ne sme vsebovati:

  • sinteznih barvil in dišav,
  • določenih konzervansov,
  • gensko spremenjenih sestavin,
  • parafina in drugih naftnih derivatov,
  • silikonov,
  • ne sme biti preizkušena na živalih,
  • izdelki ne smejo biti obsevani z ionozirajočim sevanjem.

Obstaja pa tudi razlika med naravno in ekološko kozmetiko. Naravna kozmetika lahko vsebuje 5 %, 10 % ali 90 % naravnih sestavin - zato je pomembno, da embalaži vedno preverimo koliko naravnih sestavin je prisotnih v izdelkih. Naravno-ekološka kozmetika pa potršniku nudi zagotovilo, da sestavine niso le naravne, ampak tudi pridelane na okolju (in zdravju) prijazen način. Pri naravno-ekološki kozmetiki je zahtevan delež vsebnosti naravnih surovin bistveno višji, predpisan je najnižji prag deleža vsebnosti ekoloških surovin, kriteriji za vključevanje nekaterih sintetičnih surovin so za ekološko kozmetiko zelo strogi, škodljive sestavine pa so prepovedane.

Pri Essentiqovih izdelkih gre za certificirano organsko kozmetiko. Izdelki vsebujejo 98-99% naravnih/organskih sestavin. Ostala 1-2% vključujeta konzervanse, stabilizatorje in aktivne sestavine, kot so npr.vitamini. Vsi izdelki so brez sulfatov, škodljivih konzervansov, sintetičnih barvil, minearalnih olj in silkonov. Izdelki so veganski in niso testirani na živalih.

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale