Novice in dogodki

Polfinale Miss Slovenije 2023

10 marec 2023
Polfinale Miss Slovenije 2023

V petek, 10.3.2023 smo v Pesnici pri Mariboru izbrali 15 finalistk projekta Miss Slovenije 2023!

Projekt Miss Slovenije se je pred leti iz klasičnega lepotnega tekmovanja razvil v projekt z vsebino, ki deluje pod sloganom “Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo”. V ospredje postavljamo slovensko podjetništvo, turizem, glasbenike, avtorje, slovensko kulturno in naravno dediščino ter tako Slovence spodbujamo k povezovanju, medsebojni pomoči in sodelovanju. Pod uradnim sloganom projekta podpiramo različne slovenske kraje, na prvi pogled majhne in nepoznane, vendar, ko jih spoznamo, vidimo, da v sebi nosijo velik potenical. Prav tako dogajanja projekta ne želimo usrediščiti v enem samem slovenskem mestu, zato se vsako leto povezujemo z različnimi slovenskimi občinami, kraji in ljudmi, ki tam živijo ter delujejo in njihovo zgodbo delimo s celotno Slovenijo. Ena izmed takšnih občin je Občina Pesnica pri Mariboru, ki je tudi letošnje prizorišče polfinalne prireditve Miss Slovenije 2023.

župan občine pesnica, gregor žmak s finalistkami miss  2023
Gostitelj polfinalne prireditve Miss Slovenije 2023 - Gregor Žmak, župan Občine Pesnica

Pesnica pri Mariboru je naselje in istoimenska krajevna skupnost, središče Občine Pesnica. Le nekaj kilometrov oddaljen kraj od Maribora, ki je dobil ime po reki, ponuja številna doživetja - sprehode po urejenih sadnih in vinskih cestah, pohodniške in kolesarske poti ter turistične kmetije in vinotoče, na katerih ponujajo domače kulinarične dobrote. Razvita sta lovski in ribiški turizem, konjeništvo in tenis, za obiskovalce so zanimive tudi turistične in etnografske prireditve.  Občina Pesnica postaja vedno bolj prepoznavno območje ki ga odlikuje urejeno in čisto okolje, dobro vino, prijazni in delovni ljudje. V petek, 10. marca, smo ravno tam, v Pesnici pri Mariboru, izmed 23 polfinalistk, izbrali 15 finalistk projekta Miss Slovenije 2023.

polfinale smo otvorili s slovensko himno
Polfinale Miss Slovenije smo tradicionalno otvorili s slovensko himno

Žirijo so na poflinalni prireditvi Miss Slovenije 2023 sestavljali: mag. Gregor Žmak, župan Občine Pesnica, dr. Jure Knez,  soustanovitelj in predsednik podjetja Dewesoft, Mojca Šimnic Šolinc, direktorica podjetja Tosama, David Miško, direktor trženja in vodja CCEDOS služb v podjetju Skupina stroka.si, Bogdan Kronovšek, direktor in lastnik podjetja Kronoterm in Vida Milivojša, aktualna Miss Slovenije.

žirija miss slovenije 2023 polfinale
Žirijo so sestavljali poslovni partnerji projekta Miss Slovenije in aktualna Miss, Vida Milivojša

Polfinalno prireditev so v znamenju kulturne dediščine otvorile pretekle kandidatke, sedanje članice ekipe Miss Slovenije: Klara Šmigoc, Anja Korenč, Pia Dolar, Urška Koštrun, Teja Tripković in Talita Sofija Komelj, ki so emocionalno prebrale spominsko črtico iz zbirke Hotel sem prijeti sonce, pisatelja in častnega občana Občine Pesnica, Toneta Partljiča. Partljič, ki je otroštvo preživel v Pesnici pri Mariboru je ustvaril mnoga poznana dela, med drugimi znamenitega Kulaka, ki so ga snemali v ravno v teh krajih, in biografski roman Pesnica, s katerim je Partljič kraju Pesnica pri Mariboru postavil svojevrsten literarni spomenik. Hotel sem prijeti sonce je zbirka spominskih črtic, ki prikazujejo Partljičeve iskrive dogodke, občutja in prebliske iz otroštva. Pisatelj se v zgodbah vrača v rodno Pesnico, še popolnoma podeželsko, polno travnikov, njiv, pristnih ljudi in mladostne navihanosti. Skozi otroške oči in spomin moža nam naslika nadvse življenjske in preproste zgodbe svoje družine, ki so prežete s hudomušnostjo, z iskrenostjo, pa tudi žalostjo in bridkostjo. Dekleta so prebrale črtico Črn kruh ob progi, v kateri Partljič pripoveduje, kako je bilo ko so šli na šolski izlet v okolici Ptuja. Oče in mama sta mu za na pot dala denar in za malico štiri kose domačega kruha ter lep kos svinjskega mesa. Tonetu je bilo nerodno, ker je imel podeželsko malico, ko so drugi otroci lepe rumene žemlje z tankimi rezinami salame. Zdelo se mu je zoprno, zakaj mama ne zna narezati meso na tanko in je med vožnjo z vlakom svojo malico vrgel skozi okno. V mestu je kupil sendviče, ki so bili suhi in nič kaj preveč okusni. Šele ko je videl, da mestni sošolci prosijo drugega, podeželjskega sošolca za domač kruh, se je zavedal, da je le ta vreden največ. Z naukom zgodbe, da spoštujmo domače, spoštujmo naše, so dekleta zaključile svoj nastop.

branje partljiceve crtice
Kulturna točka - branje Partljičeve črtice, Črn kruh ob progi

Polfinalistke Miss Slovenije 2023 so se predstavile v dveh izhodih. V prvem izhodu se je vsaka na kratko predstavila žiriji in gledalcem, ter v svoji predstavitvi izpostavila lastnosti, za katere meni, da jo delajo drugačno.

prvi izhod polfinale
Prvi izhod na polfinalni prireditvi Miss Slovenije 2023

V drugem izhodu so se dekleta že tradicionalno predstavile v Tosaminih eko oblekah. Izhod je potekal ob spremljavi koroškega kitarista Davida Breznika, ki deluje pod imenom DavidOFF. Obleke, iz materialov iz katerih v Tosami nastajajo medicinski pripomočki, izdelki za osebno, otroško in intimno nego, so polfinalistke po lastni kreativi oblikovale same. Obleke so izdelale za večkratno uporabo in jo bodo kot finalistke nosile na praznovanju častne 100. obletnice delovanja podjetja Tosama, letos maja. Mojca Šimnic Šolinc, direktorica podjetja, je razglasila polfinalistko, ki je izdelala najboljšo eko obleke - zmagovalka je postala Nina Kokot.

drugi izhod polfinale 2023
Drugi izhod na polfinalni prireditvi Miss Slovenije 2023

David Breznik DavidOFF
David Breznik DavidOFF

nina kokot, naj eko obleka 2023
Nina Kokot - zmagovalka najboljše Tosamine eko obleke

Prireditev sta povezovali Lara Kalanj, Miss Slovenije 2018 in Maja Čolić, Miss Slovenije 2020/21.

Maja Čolić in Lara Kalanj
Maja Čolić, Miss Slovenije 2020/21 in Lara Kalanj, Miss Slovenije 2018 sta povezovali polfinalno prireditev

Na odru so se med nastopajočimi predstavili še:

  • Zarja Klavora, ki šteje 11 let. Na klavinovi je zaigrala Ditkin komad, Ne bodi kot drugi.

Zarja Klavora
Zarja Klavora na klavinovi

  • Plesna skupina iz Jay Dance studia z več kot 20 letno tradicijo, katere moto pravi “Inspire movement”! Pravijo, da želijo s svojimi nastopi inspirirati željo do izražanja skozi ples. Začutiti glasbo, ritem in biti svobodni v gibanju. Na odru se je predstavila skupina plesalk iz Slovenskih Konjic, ki je zaplesala na aktualno zmagovalno pesem Eme - Carpe Diem, skupine Joker out.

jay dance studio
Plesna skupina Jay Dance Studio

  • Talita Sofija Komelj, 2. spremljevalka Miss Slovenije 2022 in študentka opernega petja na Akademiji za glasbo je zapela slovensko ljudsko pesem Mrzel veter tebe žene in Dan ljubezni.

talita sofija komelj
Talita Sofija Komelj, 2.spremljevalka Miss Slovenije

Finalistke Miss Slovenije 2023 so postale: Ana Ivanc, Nada Hejja, Pika Kenda, Ines Marjetič, Kiara Prugovečki, Alida Tomanič, Naja Fridl, Nika Šalamon, Irma Čaušević, Tijana Bektašević, Andjela Jakimovska, Nina Kokot, Špela Godvajs, Ava Domina Zamuda in Aleksandra Matan.

Finalistke so ob razglasitvi prejele ročno izdelane cvetlice iz recikliranega jeansa, ki so jih izdelali uporabniki VDC Zasavja in darilne pakete podjetja Tosama ter družbeno odgovorne blagovne znamke More Than Beauty. 

Finalistke Miss Slovenije 2023
Finalistke Miss Slovenije 2023 so bile izbrane v Pesnici pri Mariboru

Projekt Miss Slovenije svojo zgodbo iz Občine Pesnica pri Mariboru seli v Občino Radlje ob Dravi, kjer bo rdeča nit projekta postala “Podjetno, lokalno, trajnostno do ciljev”. Občina Radlje ob Dravi se je v zadnjem desetletju razvijala kot trajnostna in zelena destinacija. Na svetovni turistični zemljevid se je vpisala s pridobitvijo in otvoritvijo prvega ter edinega biološkega javnega bazena v Sloveniji. Finalistke bo v Občini Radlje ob Dravi tako čakalo mnogo aktivnosti v segmentih podjetništva, naravne in kulturne dediščine, športa ter turizma. Prvo aktivnost pričakujemo že 14. aprila na uradni predstavitvi finalistk Miss Slovenije 2023 v Občini Radlje ob Dravi.

finale miss slovenije 2023 bo v radjah ob dravi
Finalna prireditev Miss Slovenije 2023 bo tokrat v Občini Radlje ob Dravi

Poleg aktivnosti v Občini Radlje ob Dravi bodo finalistke obiskale podjetje Kronoterm, kjer se bodo izobraževale o zelenih tehnologijah. V sodelovanju s podjetjem Dewesoft si bodo izoblikovale svoje osebne in poslovne načrte ter obiskale Automotive Expo v Stuttgartu. Nadaljevale bodo aktivnosti ob praznovanju 100. obletnice delovanja podjetja Tosama in širile zavedanje uporabe naravnih materialov pri intimni negi. S podjetjem MIK Celje bomo tudi letos obiskale slovenske sejme in se izobraževale na področju dihanja čistega zraka. S podjetjem Skupina stroka.si bomo izvedli drugi Hackathon, delavnico na kateri bomo razvijali podjetniške ideje in produkte. Poleg Kongresa podjetnikov koroške regije bomo prisotne tudi na Kongresu podjetnikov savinjske regije v Občini Braslovče, lanskem prizorišču finalne prireditve Miss Slovenije.

Posebna zahvala gre tudi preostalim poslovnim partnerjem projekta: Slovenskim novicam, Silco, VDC Zasavje, More Than Beauty, Poročni kotiček, 3maran in Vina Ščurek, s katerimi bomo prav tako oblikovali kreativne aktivnosti, kjer bodo finalistke pridobivale enkratne izkušnje, znanja in priložnosti na najrazličnejših segmentih.

Po končani prireditvi smo se razvajali z dobrotami iz Gočovskega dvorca. Zakladnica gurmanskih kreacij, ki prihaja izpod rok ustanoviteljev Štajerske hiše kulinarike, črpa vsakodnevni navdih v lokalnem okolju, kjer jim tradicija in okusi lokalnih pridelovalcev pričarajo ideje za unikatne jedi. Odlične jedi smo dopolnili z vini in peninami lokalne vinske kleti Dveri-Pax, ki deluje z več kot 800-letno benediktinsko tradicijo vinarstva na območju severovzhodne Slovenije.

stajerska hisa kulinarike Dveri-Pax
Za odlično pogostitev so poskrbeli z dobrotami Gočovskega dvorca - Štajerske hiše kulinarike in lokalne vinske kleti Dveri-Pax

Za prenos prireditve v živo na uradnem YouTube kanalu Miss Slovenije je poskrbel tehnološki partner projekta Skupina stroka.si. Polfinale Miss Slovenije 2023 si lahko ogledate spodaj.

Foto: Anže Krže

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale