Novice in dogodki

Raziskujemo lepote Občine Pesnica

11 februar 2023
Raziskujemo lepote Občine Pesnica

Aktualna Miss Slovenije, Vida Milivojša in polfinalistke Miss Slovenije 2023 so obiskale Občino Pesnica, mesto, kjer bo 10. marca potekala polfinalna prireditev Miss Slovenije.

Miss Slovenije pod uradnim sloganom projekta “Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo” podpira različne slovenske kraje, na prvi pogled majhne in nepoznane, vendar, ko jih spoznamo, vidimo, da v sebi nosijo velik potencial. Prav tako dogajanja projekta ne želimo usrediščiti v enem samem slovenskem mestu, zato se vsako leto povezujemo z različnimi slovenskimi občinami, kraji in ljudmi, ki tam živijo ter delujejo in njihovo zgodbo delimo s celotno Slovenijo. Ena izmed takšnih občin je Občina Pesnica, ki je tudi letošnje prizorišče polfinalne prireditve Miss Slovenije 2023.

Današnja Občina Pesnica meri 78 kvadratnih kilometrov in šteje nekaj manj kot osem tisoč prebivalcev. Občina leži na izredno pomembni tranzitni poti iz severne v južno Evropo. Tranzitni turizem je bila v preteklosti zamujena priložnost, zato pa danes igra pomembno vlogo izletniški kmečki turizem. V občini imajo urejene sadne in vinske ceste, pohodniške in kolesarske poti ter turistične kmetije in vinotoče, na katerih ponujajo domače kulinarične dobrote. Razvita sta lovski in ribiški turizem, konjeništvo in tenis, za obiskovalce so zanimive turistične in etnografske prireditve, kot so farna žegnanja v Pesnici, Pernici, Jakobu in Jarenini, ki so združena tudi s krajevnimi prazniki in številnimi spremljajočimi prireditvami. Turizem v navezavi z bogato kulturno in naravno dediščino pridobiva na veljavi. Med pomembnimi kulturno zgodovinskimi spomeniki velja izpostaviti Marijino cerkev v Jarenini, med naravnimi biseri pa je treba omeniti čudovito Perniško jezero, ki je pomemben biotop za vodne ptice. Tu so še mrzli studenec Zmrzlek v Jarenini, Vogrinov Muzej ali mlin na veter v Jakobskem dolu, etnološki muzej pri Edru v Pesnici pri Mariboru, Šušteršičeva domačija, številne zidanice in druga ohranjena vaška arhitektura. Občina Pesnica postaja vedno bolj prepoznavno območje ki ga odlikuje urejeno in čisto okolje, dobro vino, prijazni in delovni ljudje, ki cenijo preteklost, gradijo sedanjost in razmišljajo o prihodnosti.

obcina pesnica
Pogled na Občino Pesnica

Polfinalistke so se v petek dopoldne zbrale pred čudovitim Jareninskim dvorom, pred podjetjem Dveri Pax d.o.o., kjer so jih čakale prve aktivnosti v kuhinji in vinoteki. Dekleta je sprejel direktor in enolog, Danilo Flakus, ki je polfinalistkam razkazal eno izmed najbolj tehnološko naprednih vinskih kleti v Sloveniji - vinsko klet Dveri Pax. Tam nadaljujejo z več kot  800-letno benediktinsko tradicijo vinogradništva in vinarstva na območju severovzhodne Slovenije. Dekleta so spoznale proces pridelave vina, od trgatve do polnjenja steklenic, in se naučile marsikatero zanimivost o vinarstvu. Med drugimi tudi, da je lahko stranski produkt vinarstva olje grozdnih pečk, ki je zelo priljubljeno in cenjeno v kozmetiki. Da lahko stisnemo en liter takšnega olja potrebujemo kar 12 kg suhih pečk. Naučile so se razliko med namiznim, kakovostnim in vrhunskim vinom, ter spoznale, da kljub temu, da na Štajerskem prevladujejo bela vina, je vinska klet Dveri Pax znana tudi po okusni Modri Frankinji, priljubljeni predvsem pri nežnejšem spolu.

V vinoteki Dveri Pax
Spoznavanje procesa pridelave vina v vinski kleti Dveri Pax

Polfinalistke Miss Slovenije 2023 so v lepo prenovljenem Jareninskem dvorcu poleg vinske kleti obiskale tudi kuhinjo, kjer se ponašajo z izvrstno kulinariko. Krožniki njihovega kuharskega mojstra so preplet moderne kuhinje z recepti babic, zelenjavo in zelišči iz grajskega vrta ter drugimi lokalnimi sestavinami. Zaposleni v kuhinji so z dekleti delili uporabne nasvete, te pa so spoznale, da je ob dobrem in kvalitetnem vinu pomembno tudi kakšno hrano postrežemo. Polfinalistke so izdelale tudi domače testenine - razvaljale so testo, ga razrezale, napolnile z maso in oblikovale.

izdelava testenin
Izdelava testenin v grajski kuhinji

Po končanih aktivnostih v vinski kleti in kuhinji smo razvajali svoje brbončice v grajski restavraciji. V prijetnem ambientu več kot 450 let starega dvorca v Jarenini, smo preizkušali domače, lokalno, pri­de­la­no na na­ra­vi pri­ja­zen način. Uživali smo v prepletu okusov hrane in vina. Med kosilom je polfinalistke Miss Slovenije nagovoril tudi gostitelj polfinalne prireditve Miss Slovenije 2023 - župan Občine Pesnica - Gregor Žmak.

zupan obcine pesnica, gregor zmak
Pozdravil in nagovoril nas je župan Občine Pesnica - Gregor Žmak

Po vrhunskem kosilu v dvorcu smo pot nadaljevali na Domačijo Truntič, kjer kmetujejo že s skoraj 200 letno tradicijo. Njihovi začetki namreč segajo v prvo polovico 19. stoletja. Takrat so se ukvarjali s poljedelstvom in živinorejo. Zadnjih 50 let se je kmetija usmerila v živinorejo, v gojenje krav molznic, pred 35 leti pa so se preizkusili tudi v sadjarstvu. Danes pridelujejo hruške viljamovke in se ukvarjajo z žganjekuho. Domačija slovi po odličnem mleku, viljamovki in borovničevcu. Dekleta sta ob prihodu na domačijo pozdravili prijazni gospodarici - gospa Alenka in njena snaha Polonca, ki sta jim predstavili in opisali delo na kmetiji nekoč in danes.

Na domačiji Truntič
Skupinska fotografija pred domačijo Truntič

Kljub modernizaciji domačije, so se dekleta imela priložnost spoznati z nekaj tradicionalnimi kmečkimi opravili, ki so jih kmetje opravljali predvsem v mrzlih zimskih dnevih, slabem vremenu in ob večerih. Luščile so koruzo in fižol ter trle orehe. Prav tako so se preizkusile v peki štajerske gibanice, izdelane popolnoma iz domačih sestavin.

luscenje koruze na domaciji truntic
Luščenje koruze na tradicionalni način

peka štajerske gibanice
Peka štajerske gibanice iz domačih sestavin

Pozno popoldne smo obisk zaključile polne vtisov in doživetij. Toplo vabimo vse, da ob naslednjem obisku severovzhodne Slovenije, obiščete tudi Občino Pesnica - ne bo vam žal!

vida milivojsa, miss slovenije 2022 v vinski kleti dveri pax
Vida Milivojša, Miss Slovenije 2022, v vinski kleti Dveri Pax

Foto arhiv Miss Slovenije in Občina Pesnica

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale