Novice in dogodki

Verjamemo v bolj vključujočo slovensko družbo

9 januar 2023
Verjamemo v bolj vključujočo slovensko družbo

Verjamemo, da imamo vsi pravico biti enakopravno vključeni v družbo, zato se pri Miss Slovenije z veseljem vključimo v projekte, ki pomagajo pri širitvi bolj enakopravne slovenske družbe.

Varstveno delovni Center Zasavje (VDC Zasavje) je zavod, v katerem izvajajo različne storitve na področju socialnega in zdravstvenega varstva v Sloveniji, vanj pa so vključene ranljive skupine, ki so prepogosto še vedno stigmatizirane in izključene iz družbe na različnih področjih življenja. V VDC Zasavje je vključenih skoraj 150 uporabnikov iz vseh zasavskih občin, ki jih pri delovnih aktivnostih in socialnem vključevanju podpira več kot 50 zaposlenih. Z namenom večje vključenosti uporabnikov v družbeno okolje, pri projektu Miss Slovenije sodelujemo z VDC Zasavje in smo aktivno vključeni v iskanje inovativnih rešitev. Skupaj pišemo srčne zgodbe in sodelujemo pri ozaveščanju družbe o vključenosti uporabnikov zavoda v družbo.

VDC Zasavje, je preko projekta Miss Slovenije, za polfinalistke Miss Slovenije 2023, organiziral usposabljanje za mrežo laičnih podpornih oseb za osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju skladno z novim Pravilnikom o storitvah socialnega vključevanja, ki je nastal na osnovi projekta S teboj lahko. Gre za "plačano" prostovoljstvo preko študentskega servisa, a bistvo ni plačilo, ampak pripravljenost posameznika, z veseljem pomagati sočloveku, ki to potrebuje za uresničevanje svojih potreb in pomagati graditi bolj strpno in vključujočo slovensko družbo. Projekt Miss Slovenije v takšnih zgodbah sodeluje zato, da pomaga pri razšititvi koncepta VIP - vključujoče, inovativno in povezano Zasavje na celotno Slovenijo.


Polfinalistke Miss Slovenije 2023 so se udeležile usposabljanja za mrežo podpornih oseb v VDC Zasavje

Polfinalistke je najprej nagovorila dr. Špela Režun, direktorica VDC Zasavje, ki je dekletom predstavila projekt Širimo VIP Zasavje. VDC Zasavje, ki se aktivno bori za bolj vključujočo Zasavsko družbo, z usposabljanjem za mrežo podpornih oseb, želi koncept VIP Zasavja razširiti tudi na vseslovensko družbo. Dr. Režun je opozorila, da z usposabljanjem podpornih oseb ne delamo ključnih premikov zgolj v Sloveniji temveč na ravni celotne Evropske unije. VDC Zasavje verjame, da lahko z deinstitucionalizacijo in ključnimi spremembami v zakoniku, spremenimo življenje marsikateremu uporabniku. Z nekaj podpore lahko le ti zaživijo neodvisno življenje in izrazijo svojo lastno voljo. Opozorila je, da ne gre za osebe s posebnimi potrebami, saj njihovi uporabniki nimajo nikakršnih posebnih potreb - njihove so pravzaprav identične našim - želijo si prijateljev, samostojnega življenja, družine… Izzivi s katerimi se srečujejo pa je, da se večino uporabnikov že od rojstva ni smelo odločati o svojem življenju - v njihovem imenu so se vedno odločali svojci, učitelji, psihologi,… Zato dr. Režun opominja, da je za enako vključitev v družbo potrebno prisluhniti uporabnikovim potrebam in željam, za realizacijo katerih pa potrebujejojo le nekaj podpore in pomoči. VDC Zasavje je tako razvil mrežo podpornih oseb, ki uporabnikom pomagajo pri vsakdanjih opravilih in jim tako omogočijo, da zaživijo neosvisno in samostojno življenje. Direktorica zavoda je zato dekleta podučila o storitvah socialnega vključevanja in jih seznanila s predpisi - zakon o socialnem vključevanju invalidov, pravilnik o storitvah socialnega vključevanja, kodeks etičnih načel v socialnem varstvu, varstvo osebnih podatkov,... Zaključila pa je s primeri izvajanja storitev in izzivih, s katerimi se lahko pri delu srečujemo.

dr. Špela Režun
Dr. Špela Režun, direktorica VDC Zasavja

V naslednjem sklopu izobraževanje je mag. Alja Vozelj, psihoterapevtka in koordinatorka podpornih storitev v VDC Zasavje, polfinalistke podučila o  komunikaciji in “pasteh” v vlogi podporne osebe. Dekleta so s tem izobraževanjem pridobila znanja za komunikacijo z upravičenci, glede na njihove specifične potrebe - seznanila jih je z uporabnikovim osebnim načrtom, poročanju, informacijskem sistemu… Vsaka podporna oseba mora namreč uporabnika dobro spoznati, se z njim razumeti, da se lahko le ta vključi v družbo in najlažje izrazi svojo svobodno voljo, ob tem, pa mora uspešno komunicirati tudi s koordinatorji in vodjami projektov.

mag. Alja Vozelj
Mag. Alja Vozelj, koordinatorka podpornih storitev v VDC zasavje

Dr. Špela Režun je po izobraževanju polfinalistke peljala tudi na ogled njihove najnovejše bivane enote in jim tako delček teorije predstavila tudi v praksi. V bivalni enoti so dekleta srečala uporabnike VDC Zasavja, ki so bili obiska zelo vesli.


Obisk nove bivalne enote VDC Zasavja

Po koncu usposabljanja smo se posladkali s prečudovito VIP torto, ki jo je izdelala zaposlena v VDC Zasavje. Izvedeli smo, da ima marsikateri zaposleni, poleg izrednega čuta za delo z ljudmi, tudi kakšen talent, ki ga z veseljem predstavi.


Posladkali smo se z VIP torto

Usposabljanje smo zaključili s podelitvijo potrdil o udeležbi programa za usposabljanje za izvajanje storitev vseživljenjskega učenja, prebivanja s podporo in ohranjanja socialne vključenosti starejših invalidov po Pravilniku o storitvah socialnega vključevanja invalidov. Potrdilo je prejela tudi aktualna Miss Slovenije, Vida Milivojša, katero poslanstvo v letošnjem letu je ozaveščati o enaki vključitvi uporabnikov v slovensko družbo.


Tudi aktualna Miss Slovenije, Vida Milivojša, je prejela potrdilo o usposabljanju

Verjamemo, da imamo vsi pravico biti enakopravno vključeni v družbo, zato se pri Miss Slovenije z veseljem vključimo v projekte, ki pomagajo pri širitvi bolj enakopravne slovenske družbe. Zato vse tiste, ki vas veseli delo z ljudmi, vabimo, da se vključite v program usposabljanja za mrežo laičnih podpornih oseb. Podporne storitve se izvajajo v popoldanskem času in med vikendi ter uporabnikom omogočajo večjo vključenost v družbo in širjenje njihove socialne mreže. Včasih ni potrebno veliko - pravzaprav lahko uporabnike vključimo v naše vsakdanje aktivnosti, preprosto tako, da jih povabimo zraven. Skupaj lahko gremo na sprehod, obiščemo fitnes, klepetamo, obiščemo knjižnico ali predstavo, nakupujemo, ustvarjamo, gremo na kakšen izlet… - največ kar med naštetim lahko storimo pa je, da premaknemo kakšno oviro v glavah okolice. Več infomacij na info@vdc-zasavje.si.


Skupaj lahko razširimo koncept VIP Zasavja na celotno Slovenijo

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale