Sezona Miss Slovenije 2023

Podjetno, lokalno, trajnostno do ciljev v Občini Radlje ob Dravi

14 april 2023
Podjetno, lokalno, trajnostno do ciljev v Občini Radlje ob Dravi

Projekt Miss Slovenije pod sloganom “Podjetno, lokalno, trajnostno do ciljev” nadaljuje svojo zgodbo na zeleni Koroški, v Občini Radlje ob Dravi.

V petek 14. aprila smo s finalistkami Miss Slovenije 2023 prvič obiskale Občino Radlje ob Dravi, letošnje prizorišče finalne prireditve Miss Slovenije 2023, ki bo 23. septembra. Pod sloganom “Podjetno, lokalno, trajnostno do ciljev” bomo najlepše in najbolj gostoljubno manjše mesto v Sloveniji, obiskale še nekajkrat.

Mesto Radlje ob Dravi se nahaja v središči Dravske doline, med Dravogradom in Mariborom, tik ob meji z Avstrijo na nadmorski višini 371 m. Na eni strani ga obdajajo hribi Kozjaka, na drugi strani hribi Pohorja, ki so poraščeni z najlepšimi gozdovi v Sloveniji. Radlje se prvič v zgodovini omenjajo leta 1161 kot gručasta vas. Nastale so v pokrajini "Radelach", na območju s pomembno prometno lego ob krajevni cesti. Ime Radlje izhaja iz slovenskega imena Radila oz. Rado in pomeni "srečen". Na območju Radlje ob Dravi se Dravska dolina razširi in omogoča ugodnejše pogoje za razvoj industrije - razvila se je predvsem kovinska, kemična, tekstilna in lesnopredelovalna industrija. Sam kraj je kljub mnogim spremembam obdržal svojo trško podobo, trenutno nekoliko prenovljeno, a posrečeno vpeto v prvotno okolje. Za mnoga bližnja naselja so Radlje ob Dravi tudi pomembno poslovno središče. Prostrani nasadi hmelja celotni podobi kraja dajejo še svojevrsten okvir.

radlje ob dravi
Radlje ob Dravi (Foto: Občina Radlje ob Dravi)

Radlje ob Dravi so trajnostno naravnana občina, ki stremi k ohranjanju kulturne in nesnovne dediščine - sonaravno upravljanje z gozdovi. V prihodnjosti si želijo dati še večji poudarek na promociji večnamenskosti gozda, predvsem z razvojem terapevtskih vidikov, kot so gozdne kopeli in zen vrtovi. Od leta 2016 so člani zelene sheme slovenskega turizma in so tudi ponosni nosilci znaka Slovenia Green Silver. Radlje ob Dravi je pravzaprav ena izmed prvih destinacij v Sloveniji, ki je prejela ta znak, kot simbol trajnostnega in zelenega razvoja. Nedotaknjena narava, številne kolesarske in pohodniške poti in gostoljubnost domačinov so samo nekateri od razlogov za obisk. Skozi leta so prav tako pridobili nazive, ki kažejo kakšno okolje želijo ustvariti za svoje občane: Mladim prijazna občina, Prostovoljstvu prijazna občina, člani Slovenske mreže Zdravih mest, Starosti prijazna občina, Občina po meri invalidov, Otrokom prijazno Unicefovo mesto. Preko organizacije Župani za mir so spletli tesne stike tudi z Japonsko, predvsem japonskim veleposlaništvom v Sloveniji. Radlje ob Dravi so prejemnik častnega priznanja za najlepše in najbolj gostoljubno manjše mesto v Sloveniji.

Naše občanke in občani so v razvojne dokumente zapisali, da si želijo živeti v varni občini, občini, ki je sonaravno in trajnostno naravnana, v občini, kjer je medgeneracijsko druženje visoka vrednota. Mi se moramo vsi skupaj potruditi, da te cilje tudi dosežemo.” je v svojem govoru izpostavil župan Občine Radlje ob Dravi, mag. Alan Bukovnik.


Mag. Alan Bukovnik, župan Občine Radlje ob Dravi

Projekt Miss Slovenije pod sloganom projekta “Podpirajmo slovensko, podprimo Slovenijo” podpira lokalno. Vsako leto, s finalno prireditvijo, izpostavljamo slovenske kraje, ki v sebi nosijo velik potencial. Radlje ob Dravi bo letos z bogato lesarsko tradicijo, hmeljarstvom in zelenimi destinacijami, prizorišče finalne prireditve Miss Slovenije 2023. Rdeča nit projekta pa bo skozi aktivnosti finalistk postala “Podjetno, lokalno, trajnostno do ciljev”.

V petek, 14. aprila smo z aktualno Miss Slovenije, Vido Milivojšo in finalistkami projekta prvič obiskale Radlje ob Dravi. Zbrale smo se v Hotel & Hostel Marenberg, kjer je potekala Predstavitev finalistk Miss Slovenije 2023. Vsaka izmed finalistk je na  kreativen način predstavila svojo vsebino in osebnost. Dekleta so preko ‘talent showa’ pokazala svoje potenciale, zanimanja in znanja. Finalistke so brale svoje zgodbe, recitirale poezijo, pele in plesale, se predsatvile preko športa, kot je karate, nogomet in plezanje, igrale na violino in flavto, spekle potico, izvedle prikaz oživljanja na otroku, razmigale celotno publiko z aerobičnimi vajami, zašile večerno obleko in še marsikaj. Z namenom povezovanja so se nam na prireditvi pridružili tudi poslovni partnerji in vsebinsko sodelujoči v projektu.

aleksandra matanalida tomanicana ivancandjela jakimovska

ava domina zamudaines marjetickiara prugoveckinada hejja

naja fridlnika salamonnina kokotspela godvajs

pika kendatijana bektasevic

Prireditev je povezovala Maja Čolić, Miss Slovenije 2020/21, ki je med prireditvijo poudarila:

Upam, da se vsi v tej dvorani strinjamo, da so sanje uresničljive in, da v življenju moramo sanjati, zato ker ko omejujemo sanje, omejujemo svoje življenje. Pravi pa še ena lepa misel, da imajo veliki ljudje velike sanje, mali ljudje pa majhne sanje in, če bi rad spremenil to kar si, začni s spreminjanjem velikosti svojih sanj.

maja colic
Maja Čolić, Miss Slovenije 2020/21 je bila povezovalka programa

V skupnem sodelovanju z Občino Radlje ob Dravi in javnim zavodom ŠKTM Radlje ob Dravi za finalistke projekta pripravljamo kar nekaj aktivnosti in vsebinskih dogodkov na področju podjetništva, turizma, športa, trajnostnega ravnanja, naravne in kulturne dediščine ter še marsikaj, skozi katere bodo dekleta razvijala svoje potenciale in s tem prispevale k razvoji in promociji Občine Radlje ob Dravi in vseh poslovnih partnerjev projekta. 

gregor likar, vida milivojša, alana bukovnik
Gregor Likar, direktor javnega zavoda ŠKTM Radlje ob Dravi, Vida Milivojša, Miss Slovenije 2022 in mag. Alan Bukovnik, župan Občine Radlje ob Dravi

Finalistske bodo že v mesecu maju spoznavale in skozi doživetje predstavljale naravno in kulturno dediščino Občine Radlje ob Dravi. Obiskale bodo Dvorec Radlje, kjer bodo pripravljale tradicionalne gozdarske malice in tako spoznale domačo, lokalno kulinariko. Obiskale bodo Dom gozne kulture, Center sonaravnega gospodarjenja z gozdov, prostor, ki nudi podporo širjenju znanja o trajnostni skrbi za gozd. Ogledale si bodo muzej, kjer bodo raziskovale bogato kulturno in naravn dediščino občine. Čakajo jih tudi športni izzivi v sodelovanju z lokalnim atletskim klubom in v okviru projekta Rad’mam TEK. Obiskale bodo zelen biser na koroškem, Vodni park Radlje ob Dravi, ki se ponaša z laskavim nazivom prvega in tudi edinega biološkega bazena v Sloveniji. Povezovale se bodo s podjetniki iz celotne Koroške regije na Kongresu podjetništva in še mnogo več.

finalistke Miss Slovenije 2023
Finalistke Miss Slovenije 2023 v Občini Radlje ob Dravi

Po končanem uradnem delu smo se na petkov večer družili ob kozarcih vrhunskega vina, uradnega vinarja projekta, vina Ščurek.

Za prenos dogodka v živo je poskrbel tehnološkipartner projekta, Skupina stroka.si, posnetek si lahko ogledate na našem YouTube kanalu.

Foto: Pia Dolar

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale