Sezona Miss Slovenije 2023

Kreativno usmerjen proces razmišljanja v Dewesoftu

13 april 2023
Kreativno usmerjen proces razmišljanja v Dewesoftu

Obiskale smo podjetniški pospeševalnik Katapult, kjer so se finalistke Miss Slovenije 2023 pod okriljem dr. Jureta Kneza, predsednika in ustanovitelja podjetja, udeležile delavnice Imagineering.

Dewesoft je multinacionalno podjetje, ki razvija visoko inovativne merilne instrumente (hardware) in programsko opremo (software). Ustanovljeno je bilo leta 2000, s sedežem podjetja v Trbovljah. Z več kot 30-odstotno stopnjo povprečne letne rasti je Dewesoft eno najhitreje rastočih podjetji v svoji panogi in podjetje z eno najvišjih dodanih vrednosti, ki je v slovenski lasti. Podjetje ima danes 18 podružnic po celem svetu s skupnim številom čez 350 zaposlenih. Dewesoft je tudi prejmenik večih nagrad iz področja gospodarstva, med drugimi je bil leta 2012 nagrajen s prestižnim priznanjem Zlata gazela, za najboljše in najhitrejše rastoče podjetje. Podjetje sodeluje s svetovno znanimi imeni, kot so: NASA, SpaceX, Tesla, ESA, Volvo, Caterpillar, John Deere, Audi, Rimac, Pipistrel, Akrapovič in še mnogi drugi. Ta podjetja uporabljajo Dewesoftove merilne instrumente, kot tudi njihovo programsko opremo.

jure knez predava v podjetniskem pospesevalniku katapult
Ključni mejniki v razvoju podjetja Dewesoft

Dewesoftove izdelke je mogoče najti v vseh industrijah po svetu - avtomobilski, letalski, vesoljski, v gradbeništvu, kmetiji, … uporabljajo se v razvojnih laboratorijih in različnih aplikacijah, kot npr. pri razvoju električnih in avtonomnih vozil, raket, letal, v fuzijskih reaktorjih, skrbijo tudi za testiranje in monitoring mostov ter starejših, zgodovinsko zavarovanih stavb, itd. Testiranje izdelkov z Dewesoftovimi merilnimi instrumeni za podjetje pomeni, da lahko beležijo podatke, ki jim koristijo pri razvoju njihovih produktov ali pa da spremljajo in beležijo podatke za kontrolo in regulacijo že obstoječih naprav.

Dewesoft je v slovenskem prostoru poseben tudi po modelu solastništva med zaposlenimi, saj je podjetje v lasti preko 80 zaposlenih. To pomeni, da lastnik podjetja ne more postati nihče drug, kot zaposlen, podjetje pa nima v lasti tujega kapitala. Z lastništvom zaposlen postane tudi pomemben odločevalec o prihodnosti podjetja.

finalistke mss slovenije 2023 v podjetniskem pospesevalniku katapult
Finalistke Miss Slovenije 2023 v podjetniškem pospeševalniku Katapult

V sredo popoldne smo se skupaj z aktualno Miss Slovenije, Vido Milivojšo in finalistkami projekta Miss Slovenije 2023 zbrale pred podjetniškim pospeševalnikom Katapult v Trbovljah. Katapult je podporno okolje, ki s svojo infrastrukturo, znanjem in storitvami v povezavi s testnimi laboratoriji in proizvodnimi linijami Dewesofta ter ostalimi člani Katapulta pomaga podjetnikom, da se osredotočijo na bistvo posla in ustvarjajo. 

vida milivojsa miss slovenije 2023
Vida Milivojša, aktualna Miss Slovenije se je prav tako udeležila delavnice Imagineering

Dekleta je pozdravil in nagovoril dr. Jure Knez, soustanovitelj in predsednik podjetja Dewesoft. Finalistkam Miss Slovenije 2023 je najprej predstavil Dewesoft in pomembne mejnike ter dejavnike v njihovem razvoju. Nato je nadaljeval z zgodbo Katapulta, ki je ključni akter v ustvarjanju okolja, ki pomaga zagonskim podjetjem v Zasavju kot tudi celotni Sloveniji. Dr. Knez je dekletom razkril formulo za uspeh, ki temelji na želji, strasti in vztrajnost. Da formula za uspeh zdrži na dolgi rok, je ključen ravno Imagineering, koncept, ki ga je izumil Walt Disney, razvil pa George Deriso, ameriški profesor, ki tesno sodeluje s Katapultom. Imagineering je kreativno usmerjen proces razmišljanja, ki ga uporabljajo podjetja in posamezniki pri implementaciji kreativnih idej, vizij, ciljev v praktično obliko in temelji na 5-letnem načrtu.

jure knez, dewesoft, je vodil imagineering
Delavnico Imagineering je vodil dr. Jure Knez, predsednik in ustanovitelj podjetja Dewesoft

Finalistke Miss Slovenije 2023 so se pod okriljem dr. Jureta Kneza udeležile delavnice Imagineering, kjer so si v prvem koraku zamislile življenje čez pet let. Nato so naštele korake, ki so potrebni, da to dosežejo. Nazadnje so svoje razmišljanje tudi ustrezno in strnjeno predstavile. S pomočjo teh korakov so si kandidatke ustvarile jasno vizijo in cilje, ki jih želijo doseči v svojem življenju - tako na osebnem kot kariernem področju. Finalistke si želijo odpreti svoja lastna podjetja, salone, predstavljati inovativne eko projekte, imeti svojo blagovno znamko oblačil in še marsikaj. Pri tem jim projekt Miss Slovenije služi kot točka mreženja z ljudmi iz najrazličnejših področij in spoznavanje novih segmentov, kjer lahko razvijajo svoje talente.

proces imagineeringa
Eden izmed kreativnih procesov Imagineeringa je tudi naštevanje korakov do zadanega cilja

Popoldne smo zaključili v zelo motiviranem in optimističnem duhu, k temu pa je seveda pripomogla Knezova zaključna misel: “V življenju lahko dosežete več, kot si upate sanjati.”

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale