Sezona Miss Slovenije 2023

Iz teorije v prakso

3 februar 2023
Iz teorije v prakso

Polfinalistke Miss Slovenije 2023 so obiskale Tosamo, podjetje s kar 100-letno tradicijo.

Ne dolgo nazaj smo za polfinalistke Miss Slovenije 2023 organizirali virtualno izobraževanje na temo zdravja žensk. Tosamine strokovanjakinje so dekleta podučila o intimnem zdravju, pomembnosti uporabe naravnih materialov pri higienskih praksah in jim podale mnogo koristnih nasvetov. Poleg izzivov, ki so jih prejele vse kandidatke so dobile tudi bonus izziv - predstaviti in promovirati Tosamine izdelke v drogerijah in trgovinah. Za tiste, ki so izziv sprejele, smo organizirali izobraževanje na podjetju, kjer smo teorijo preizkusile tudi v praksi.

Vida Milivojša, Miss Slovenije 2022 pred Tosamino Belo štarcuno
Vida Milivojša, Miss Slovenije 2022 pred Tosamino Belo štarcuno

Tako smo se v četrtek zjutraj zbrale pred podjetjem Tosama. Poleg polfinalistk se nam je na izobraževanju pridružila tudi aktualna Miss Slovenije, Vida Milivojša. Najprej smo odšle v Tosamino konferenčno sobo, kjer smo z dekleti obnovile znanje iz virtualnega izobraževanja. Nato je sledila predstavitev Tosaminih produktnih higienskih linij in kako se med sabo razlikujejo. Izvedele smo, da ima vsaka linija svoj namen, skupno pa jim je, da so vsi izdelki narejeni iz bombaža, ki je ključna sestavina za ohranjanje dobrega intimnega zdravja prav vsake ženske. 

Obnovitev virtualnega izobraževanja v Tosamini konferenčni sobi
Polfinalistke so obnovile znanje virtualnega izobraževanja

Seveda smo vso teorijo preizkusile tudi v praksi in naredile nekaj zanimivih preizkusov. Prvi je bil preverjanje, kakšne vložke imamo na izbiro v trgovinah. Dekleta so imela na mizi dva različna dnevna vložka - enega bombažnega, narejenega v Tosami in drugega sintetičnega. Z vžigalnikom so se previdno približale obema in ugotovila, da se je eden obarval rjavo, drugi pa stopil. Nauk preizkusa je, da se plastika topi in plastičen vložek zgolj pospeši učinek tople grede, kar slabo vpliva na intimno zdravje ženske. Bombažni vložek, narejen iz naravnega materiala je mogoče zakuriti - s tem preizkusom lahko vsaka izmed nas, doma preveri kakšne vložke uporablja. Preizkus je zelo praktičen, saj nas embalaže mnogih izdelkov zavajajo - na njih so narisani bombažni cvetovi, krasijo jih napisi “občutek bombaža”, vendar so takšni vložki velikokrat izdelani iz sintetičnih materialov. Le vložki narejeni iz naravnih materialov lahko krepijo naše zdravje! Še dodaten preizkus, ki smo ga naredile z naravnimi in sintetičnimi vložki je bil test vpojnosti. Na oba vložka smo kapnile kapljico rdeče obarvane tekočine in opazovale kaj se s kapljico zgodi. Na bombažnem vložku se je le ta vpila, na sintetičnem pa je ostala na površju. Ugotovile smo, da Tosamine vložke odlikuje enkratna kombinacija - vrhni sloj izdelan iz bombaža in vpojno jedro iz naravnih materialov, ki poskrbi, da menstrualna tekočina ne ostane na površju. Poleg omenjenih preizkusov smo različne vložke tudi prerezale in videle kako je sestavljena njihova notranjost. Spoznale smo tudi razliko med menstrualnimi, poporodnimi vložki in tistimi namenjenim inkontinenci.

Preizkus z vžigalnikom
Preizkus z vžigalnikom

Poleg vložkov smo preverile tudi kakšne tampone uporabljamo. Mnoge so prvič spoznale aplikatorski tampon, ki je bolj kot v Sloveniji, popularen v tujini. Aplikatorski tampon se od digitalnega razlikuje po aplikatorski cevki, ki nam omogoča, da si tampon v nožnico vstavimo na bolj higienski način. Digitalni, ki je poimenovan po latinski besedi digitus - prst, pomeni, da si ga v nožnico vstavimo s pomočjo prsta. Prednost aplikatorskega tampona je tudi ta, da si ga v vstavimo na pravilnejši način, saj nam cevka pomaga, da tamponu v nožnici ne spreminjamo smer. Ko so se v Tosami opredelili za naravno, so ustvarili tudi aplikatorsko cevko za večkratno uporabo, ki pomaga pri zmanjšanju onesnaževanja okolja. Ob skrbni negi aplikatorja, ki je opisana v priloženih navodilih, nam lahko le ta služil več let. Poleg tega, da smo preizkusile aplikatorski tampon, smo spoznale notranjost probiotičnih tamponov. Te smo razgrnile in videle, da so v jedru tampona prisotni laktobacili, ki omogočajo, da na naraven način vzpostavimo in ohranimo nožnično mikrofloro. Za doseganje optimalnega učnka je priporočjiva uporaba probiotičnih tamponov trikrat na dan, tri  dni v času menstruacije in vsaj tri zaporedne menstrualne cikle. Namenjeni so predvsem ženskam, ki želijo omiliti simptome, kot so srbečica, pekoč občutek in izcedek neprijetnega vonja. Med delavnicami smo naredile še en zanimiv preizkus, ki lahko koristi vsem tistim, ki imajo pomisleke glede plavanja v bazenu, morju ali jezeru v času menstruacije. Jasmin sport tampone aqua smo s spodnjo stranjo pomočile v vodo in ugotovile, da je ne prepuščajo! Vsebujejo namreč medicinsko hidrofobno zaporo, ki preprečuje, da bi voda iz okolice prepojila tampon.

Preizkus kako deluje aplikatorski tampon
Preizkus kako deluje aplikatorski tampon za večkratno uporabo

Po delavnicah je sledila kratka pavza ob kavi in rogljičkih, nato smo se odpravile v Tosamino proizvodnjo, kjer smo videle, kako izdelujejo vložke in tampone. Zaradi dobre proizvodne prakse, smo si nadela zaščitna oblačila, ki so poskrbela, da ob našem obisku ni prišlo do kontaminacije izdelkov. Po ogledu proizvodnje smo se strinjale, da na vložke in tampone zagotovo ne bomo več gledale enako. 


Ob ogledu proizvodnje smo si nadela zaščitna oblačila, da ob našem obisku ne bi prišlo do kontaminacije izdelkov

Za konec smo obiskale še Tosamino Belo štarcuno, ki se nahaja pred sedežem podjetja. Tam lahko za nasvete povprašamo Tosamine strokovnjakinje, ki nam bodo z veseljem pomagale pri izbiri najboljših izdelkov za naše intimno zdravje. Dekleta so v Beli štarcuni opravile še en praktični izziv. Vsaka si je izbrala Tosamin izdelek in ga predstavila. To je bila še zadnja praksa pred promocijami v različnih drogerijah in trgovinah, ki jih bodo opraviljale v mesecu februarju. Dobrodošli, da jih obiščete, in jim zastavite kakšno vprašanje. Prepričani smo, da vam bodo predale koristne nasvete, s katerimi so se opremile na izobraževanju.

Predstavitev Tosaminih izdelkov v Beli štarcuni
Še zadnji praktični izziv v Tosamini Beli štarcuni

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale