Kakšen zrak dihamo?

22 april 2022
Kakšen zrak dihamo?

Ste se kdaj vprašali, kako čist in zdrav je zrak, ki ga dihate v vašem domu? Dobro prezračen prostor je eden najpomembnejših dejavnikov za prijetno in zdravo bivanje v zaprtem prostoru. MIK Celje je slovensko podjetje, ki stremi k izboljšanju kakovosti bivanja, tako, da vgrajuje stavbno pohištvo in prezračevalne sisteme, ki jih odlikuje slovensko znanje, razvoj, lastna proizvodnja in vrhunske tehnološke rešitve. 

V torek, 19.4.2022 so finalistke Miss Slovenije 2022 skupaj z aktualno Miss Slovenije Majo Čolić in dobitnicami nazivov Lino Jenšac (1.spremljevalka Miss Slovenije 2020/21), Nežo Simčič (2.spremljevalka Miss Slovenije 2020/21), Klavdija Kastelic (Miss osebnosti 2022) in Klavdijo Čakš (ambasadorka More Than Beauty 2022) obiskale novega poslovnega partnerja podjetje MIK Celje v Vojniku.

MIK Celje je vodilni slovenski proizvajalec, vgrajevalec stavbnega pohištva in razvijalec ter proizvajalec lokalnih prezračevalnih sistemov MIKrovent, torej ponuja celovite rešitve za zasteklitve in prezračevanje objektov. Je evropski proizvajalec z mednarodno dostopnostjo v več kot 30 državah. Njihovi produkti so dosegljivi po celotnem svetu, saj so prisotni v ZDA, na Karibih, v Kanadi, Evropi, Aziji in Avstraliji. MIK-ova 30 letna pot delovanja vseskozi stremi k izpolnjevanju ključnega poslanstva “izboljšati kakovost bivanja” z njihovim stavbnim pohištvom in prezračevalnimi sistemi, katere odlikujejo slovensko znanje, razvoj, lastna proizvodnja in vrhunske tehnološke rešitve. Podjetje se lahko pohvali z različnimi certifikati, priznanji in nagradami tako na državni kot evropski ravni. Poleg tega pa v njihovi poslovni kulturi pomembno vlogo igra tudi družbena odgovornost, saj so pozitiven zgled družbi in okolju, izobražujejo o kakovosti bivanja in zdravih bivalnih prostorih, podpirajo šport ter ter s projektom MIKova karavana otroškega smeha, skrbijo za otroke iz socialno šibkejših družin. Letos bodo na enotedensko brezplačno letovanje na morje odpeljali več kot 100 otrok. Skupaj v 17. letih že več kot 1.900 otrok. So prvi, ki ponujajo vse na enem mestu, saj izboljšujejo kvaliteto bivanja s stavbnim pohištvom in vsemi ostalimi komplementarnimi izdelki ter kot proizvajalec ponujajo še prezračevalne sisteme. Podjetje je edinstveno, saj združujejo rešitve za prezračevanje in monitoring zraka, in drugačno, ker so razvili in izdelali naprave, ki prezračujejo lokalno, z dvocevnim sistemom, kar pomeni, da se vhodni in izhodni zrak v napravi ne srečujeta in mešata.

V podjetju nas je sprejel gospod Franci Pliberšek, arhitekt in generalni direktor ter lastnik podjetja, ki nam je skozi izčrpno predavanje približal zgodbo podjetja in se v nadaljevanju osredotočil na problematiko okolja v katerem živimo in zraka, ki ga dihamo. Večino svojega časa ljudje preživimo v notranjih prostorih. Tam pa je zrak 5-6x bolj onesnažen in vsebuje visoko raven škodljivih delcev ter kemikalij. Te so velikokrat, na dolgi rok, povzročitelji številnih bolezni kot so kapi, bolezni srca, kronične bolezni dihal ipd., na dnevni bazi pa se kaže v slabšem počutju, utrujenosti in precej zmanjšanim kognitivnim sposobnostim. Največjo porast okužb dihal je zaznati s pojavom in kroženjem virusov, kjer je koncentracija CO2 prevelika (več kot 1.000 ppm-ov – prezračenost prostora glede na število ljudi v prostoru). Slabša prezračenost pomeni večjo prisotnost aerosolov v prostorih, ki so v 97 % prenašalci virusov. Kvaliteta zraka v notranjih prostorih tako postaja vse bolj pomemben dejavnik za zagotavljanje varnega in produktivnega okolja. Ravno zato so v podjetju MIK, z vložkom več kot 10-letnega razvoja, razvili vrhunske prezračevalne sisteme - Smart MIKrovent.

MIKrovent je inovativen lokalni prezračevalni sistem z visoko stopnjo rekuperacije, ki je rezultat slovenskega znanja in lastnega razvoja. MIKrovent v bivalni prostor neprestano dovaja svež zrak s 100% izmenjavo zraka pri zaprtih oknih in poskrbi za do 95% ohranjanje toplote prezračevanja bivalnega prostora. Kljub zračenju v hladnejših dneh, se prostor ne ohlaja medtem ko, se poleti ne segreva. To uporabniku omogoča višje energijske prihranke pri gretju oziroma hlajenju prostora. Naprave izpolnjujejo najvišja standarda o prezračevanju, EN 308 in EN 16798-1:2020, najnovejši evropski standard za prezračevanje učilnic, ter edine na trgu delujejo na temperaturah do -25 ̊C.

Po izobraževanju je bil kandidatkam dodeljen prav poseben izziv, saj bodo v naslednjem mescu, na svoji lokalni ravni ozaveščale o pomenu dihanja čistega zraka in kvaliteti zraka v domačem kot tudi delovnem okolju. V sklopu izziva bodo opravile ankete, zmagovalka izziva pa bo s strani podjetja MIK Celje tudi nagrajena s prezračevalno napravo MIKrovent. Nagrajenko bomo z ekipo podjetja MIK Celje razglasili na finalni prireditvi Miss Slovenije, ki bo potekala septembra. 

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x