Kaj je toplotna črpalka?

26 marec 2022
Kaj je toplotna črpalka?

Za toplotno črpalko velja, da je najugodnejši in najprijaznejši način ogrevanja. Vendar ali veste kaj sploh toplotna črpalka je in kako deluje? Vodilni slovenski proizvajalec toplotnih črpalk, podjetje Kronoterm odgovarja na takšna in podobna vprašanja.

V petek so finalistke projekta Miss Slovenije obiskale podjetje Kronoterm, ki s svojim vrhunskim znanjem in zavzetostjo premika meje mogočega v uporabi tehnologij toplotnih črpalk, na način, da ustvarja zadovoljne vse deležnike podjetja: zaposlene, lastnike, partnerje, uporabnike in planet.  Kronoterm je evropski proizvajalec in razvijalec toplotnih črpalk, ki razvija in proizvaja uporabniku najbolj prijazno in napredno izkušnjo s toplotnimi črpalkami.

Finalistke je najprej sprejela vodja marketinga, Patricija Selič, ki je kandidatke podučila o osnovnem delovanju toplotnih črpalk. “S pomočjo električne energije prenaša (črpa) toplotno energijo iz toplotnega vira (zemlja, voda ali zrak) v ogrevalni sistem. To se zgodi v zaprtem tokokrogu, kjer se tekoči delovni medij (hladivo) uparja, komprimira in ponovno utekočinja. Le tako je mogoče toplotno energijo iz nižjega temperaturnega nivoja dvigniti na višji nivo. Hladilno sredstvo ostane v tokokrogu in se ne porablja ali sprošča v okolje,” razlagajo v Kronotermu.

Kandidatke Miss Slovenije 2022 so se po predstavitvi in zgodovini podjetja, produktih in dosežkih ter tehnologiji toplotnih črpalk podučile tudi o načinu ogrevanja v različnih vrstah objektov, o zelenih tehnologijah in pozitivnem učinku na okolje. Po izobraževanju so si finalistke pod vodstvom razvojnega inženirja Primoža Kuglerja ogledale proizvodnjo, razvojni laboratorij in pisarne podjetja. Dekleta pa je nagovoril tudi Dejan Besednjak, namestnik direktorja v podjetju Kronoterm. 

Dekleta so prejela tudi Kronotermov izziv in sicer izdelati bodo morale kreativno in zabavno reportažo in intervju z uporabniki Kronotermovih toplotnih črpalk. Kandidatke bodo izziv opravile po različnih krajih v Sloveniji kot tudi pri uporabnikih različnih toplotnih črpalk. Zmagovalna skupina bo nagrajena! Spremljajte nas!

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x