Polfinale Miss Slovenije 2022

28 februar 2022
Polfinale Miss Slovenije 2022

V soboto 26.2.2022 smo v Kulturnem centru Delavskem domu Zagorje izbral 20 finalistk projekta Miss Slovenije!

Projekt Miss Slovenije, ki že nekaj let deluje pod sloganom “Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo” stremi k povezovanju domačega in h krepitvi narodne zavesti. Tako že vrsto let polfinalne in finalne prireditve selimo v majhne in nepoznane kraje, a vendarle zanimive v svoji vsebini. Letošnja polfinalna prireditev je tako potekala v osrčju Slovenije - v zavetju Čemšeniške planine in Zasavske svete gore - v urbaniziranem mestu Zagorje ob Savi. Občina se ponaša z bogato rudarsko preteklostjo, ki je pustila pečat tudi v sedanjem življenju prebivalcev. Pohvali se lahko z močno razvito kulturno dejavnostjo, zanimivimi turističnimi znamenitostmi kot tudi športnimi dosežki. Sama prireditev se je odvila v osrednji ustanovi kulturnega dogajanja v občini - v Kulturnem centru Delavskem domu Zagorje. Center predstavlja pomemben dejavnik kulturnega življenja v zasavski regiji, ki s svojimi programskimi vsebinami večkrat presega okvirje. 

Prvič v zgodovini te prireditve so v programu sodelovali tudi uporabniki Varstveni delovnega centra Zasavje, ki so nastopili z muzikalom S teboj lahko, pripovedovalke zgodbe pa so bile dobitnice nazivov Miss Slovenije. V zgodbi je simbolično predstavljen pomen sprejemanja, podpore človeka sočloveku, ki ima za cilj polnopravne vključenosti v družbo. Simboliko tega predstavljata dva medvedka brez šapic, ki lahko zaživita svoje sanje s podporo ostalih živali. Celotno scenografijo in kostumografijo ter zgodbo in glasbo so oblikovali v VDC Zasavje. V sklopu povezovanja poslovnih partnerjev smo pri projektu Miss Slovenije povezali tudi VDC Zasavje in tehnološkega partnerja projekta, skupino Stroka.si, ki so razvili posebej prilagojeno aplikacijo, s katero so imeli uporabniki vseh slovenskih VDC-jev priložnost glasovanja za svojo favoritko. S tem smo pri projektu dodatno opozarjali na problematiko družbene vključenosti uporabnikov.

Kandidatke so v prvem izhodu nosile ročno izdelane torbice, ki jih izdelujejo uporabniki VDC Zasavje pod blagovno znamko Prešito, skupaj v sodelovanju z družbeno odgovorno znamko More Than Beauty. V drugem izhodu pa so se dekleta predstavila z lastnimi kreacijami, ki so jih izdelale iz materialov iz katerih v Tosami nastajajo medicinski pripomočki in izdelki za osebno, otroško in intimno nego ter izdelki za dom. V izhodu jih je ob klavirski spremljavi v živo spremljal vrhunski slovenski pianist, Sašo Gačnik - Svarogov.

Za mesto v finalu se je potegovalo 28 kandidatk. Strokovno žirijo so sestavljali: Mojca Šimnic Šolinc, direktorica podjetja Tosama Slovenija, dr. Jure Knez, solastnik in direktor podjetja Dewesoft, Maja Čolić, aktualna Miss Slovenije, David Miško, direktor marketinga v Skupina stroka.si in dr. Špela Režun, direktorica VDC Zasavje. V finale se je uvrstilo 20 deklet. To so: Larisa Brumec, Urša Trontelj, Talita Sofija Komelj, Ana Oder, Blažka Hojak Šalamun, Aneja, Založnik Jaušnik, Sarah Ženko, Ana Malavašič, Julija Poljanec, Teja Tripković, Lana Šantelj, Hana Klaut, Maja Kozole, Kaja Koršič, Klara Šmigoc, Kristina Mihelčič, Vida Milivojša, Urška Koštrun, Anastazija Marič in Tina Mahnič. Na polfinalni prireditvi smo razglasili tudi zmagovalko Tosaminega digitalnega izziva. Najbolje se je odrezala Hana Klaut, ki je na TikToku prepričljivo, kreativno, domiselno in zabavno predstavila temo ženskega zdravja. Razglasili smo tudi zmagovalko najboljše kreacije, Tosamine obleke, ki je postala Urša Trontelj. Za svojo kreacijo je navdih našla v boginji, hkrati pa je odsev njenih dveh plati, tako nežnega dekleta kot močne, odločne ženske.

Za prenos v živo na uradni Facebook strani Miss Slovenije je poskrbel tehnološki partner projekta, Skupina Stroka.si, prireditev je povezovala Maja Zupan, Miss Slovenije 2017.

Projekt Miss Slovenije svojo zgodbo iz občine Zagorje ob Savi seli v občino Braslovče, kjer bo rdeča nit projekta postala podjetnost na podeželju. Finalistke do septembra čakajo zanimivi podjetniški izzivi, med drugimi Hackathon v Skupini Stroka.si, oblikovale si bodo svoje petletne poslovne načrte pod mentorstvom dr. Jureta Kneza, solastnika podjetja Dewesoft. Izobraževale se bodo v smeri zelenih energij pri strokovnjakih podjetja Kronoterm. Poglabljale bodo tudi svoje znanje na področju digitalnega marketinga in javnega nastopanja. Izobraževale se bodo o temi ženskega zdravja pri podjetju Tosama in naravni negi kože pri Essentiq. Čaka pa jih tudi delo z mediji, za katere jih bodo usposabljali v Slovenskih novicah. Poleg zvestih poslovnih partnerjev se projektu letos pridružujejo tudi novi, ki bodo s svojo dodano vrednostjo dopolnjevali zgodbo projekta Miss Slovenije. 

Foto: Pia Dolar in Robert Pintar

Name:
Email:
Subject:
Message:
x