Prijetno sobotno dopoldne so finalistke Miss Slovenije 2024 zapolnile s spoznavanjem kulinaričnih dobrot Lendave. Finalna zgodba projekta tokrat deluje pod sloganom “sodelujemo lokalno”, v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi so dekleta pripravile tradicionalne Lendavske jedi.
V sodelovanju z Mestno skupnostjo Lendava je skupna finalistk pripravila Bograč, s katerim je bila Lendava pred nekaj zapisana v Guinessovo knjigo rekordov, za največji golaž na svetu.
V krajevni skupnosti Radmožanci so dekleta pripravljale tradicionalne Perece - slano pekovsko pecivo iz bele moke. Dekleta so se naučila, da je skrivnost priprave predvsem v pravilnem zaviranju testa in popolni temperaturi peči.
Tradicionalne Dödöle pa so pripravljalne s krajevno skupnostjo Dolnji Lakoš. Jed podobna krompirjevim žgancem znana tudi pod imenom krúmpluvi žganki.
Seveda pa nismo pozabili na izredno znano Ledavsko jed - langaš. Dekleta so ga pripravile s pomočjo krajevne skupnosti Radmožanci. Čeprav je to jed s nešteto recepti pa so se tokrat dekleta držale tistega “tradicionalnega” z namazom iz smetane in sira.
Ker pa je hrana vedno boljša v dobri družbi, so vse skupine prinesle svoje pripravljene dobrote na osrednji dogodek v središču Lendave, svoje jedi podelile med obiskovalce in se skupaj podružile ob dobri hrani, glasbi in še boljši družbi.
Še en dan spoznavanja lepot Lendave je minil v luči povezovanja in predajanja dragocenega znanja ter izkušenj mladim, ki bodo zgodbe Lendave ponesle v svet.
Foto: Anže Krže