Zadnje novice

Polfinalistke Miss Slovenije 2024 odkrivajo lepote Občine Loška Dolina

21 januar 2024
Polfinalistke Miss Slovenije 2024 odkrivajo lepote Občine Loška Dolina

Projekt Miss Slovenije pod vodilnim sloganom »Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo!« raziskuje neodkrite bisere Slovenije. Tako smo se letos povezali z Občino Loška dolina, ki bo vse do 11. maja gostila polfinalno zgodbo Miss Slovenije 2024.

Občina Loška dolina, imenovana tudi »nenavadna dežela« polna lepot in skrivnosti, je skrita med Bloško planoto na severu, Snežniškim pogorjem na jugu, začetkom Kočevskih pragozdov na vzhodu in Javorniško gozdno pregrado na zahodu. Sestavljena iz 21 naselij z 3856 prebivalci. Dolina nas očara s svojimi naravnimi čudesi, oblikovanimi v tisočletjih s pomočjo kraških voda, zimskih vetrov iz Snežnika ter prizadevnostjo marljivih domačinov, ki se prilagajajo okoljskim izzivom.

Loška dolina, se kljub temu da spada med tipična kraška polja, razlikuje po legi, obliki, vodnih razmerah in gospodarski rabi v primerjavi s sosednjimi kraškimi polji v porečju Ljubljanice. Ta kraška globel je obkrožena z višjimi kraškimi planotami od Blok in Racne gore na severu in vzhodu do mogočnega Notranjskega Snežnika (1796m) na jugu in zahodu. Snežnik, najvišji in najmarkantnejši vrh v gorskem obodu Loškega polja, se v soncu blešči zasnežen še dolgo v pomlad, ko bukovi gozdovi postanejo zeleni. Znan tudi kot Loški Snežnik, je bil v preteklem stoletju simbol Loške doline, imenovane tudi Snežniška dolina.

Polfinalistke Miss Slovenije so se v soboto 20. Januarja v objemu Youth Hostla Ars Viva prebudile v čarobno zimsko jutro in dan sooplemenitile z izobraževanjem. Direktor Javnega zavoda za kulturo, turizem in medgeneracijsko sodelovanje Snežnik, Zdenko Truden, je dekletom izrekel dobrodošlico ter predstavil Loško dolino in njeno »dušo«

Predstavila se je tudi Tjaša Intihar, vodja hostla in kordinatorka projektov zavoda Ars Viva, ki nas je gostil v okviru prve uradne predstavitve, ter dekletom nudil prenočišče in pripravil prostor za izobraževanje. Zavod, ki je bil ustanovljen leta 2009, bo tudi osrednje prizorišče polfinalne prireditve. Nastal je iz kmetije Pri Lužarjevih, katero je podedoval Benjamin Žnidaršič - ustanovitelj zavoda, iz katerega je nastal Youth Hostel Ars Viva, ki se je skozi leta hitro razvijal ter je danes priljubljeno zbirališče skupin in samostojnih popotnikov. Leta 2023 je osvojil priznanje za najboljši hostel v Sloveniji in sicer v okviru natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna.

Tjaša Intihar, vodja hostla in koordinatorka projektov vzavodu Ars VivaDirektor Javnega zavoda za kulturo, turizem in medgeneracijsko sodelovanje Snežnik - Zdenko Truden
Tjaša Intihar, vodja hostla in koordinatorka projektov vzavodu Ars Viva in direktor Javnega zavoda za kulturo, turizem in medgeneracijsko sodelovanje Snežnik - Zdenko Truden

Polfinalistke Miss Slovenije 2024 in ustanovitelj zavoda Ars Viva Benjamin Žnidaršič
Polfinalistke Miss Slovenije 2024 in ustanovitelj zavoda Ars Viva Benjamin Žnidaršič

Zgodbo Loške doline so dekleta spoznala skozi oči lokalnih podjetnikov, kateri s svojim delom ponosno predstavljajo tamkajšnje znamenitosti. Turistična vodnica Janja Urbiha je v vlogi Grofice Grete, hčerke upravitelja veleposestva Snežnik, dekletom predala edinstveno zgodbo gradu Snežnik. Geograf Matej Kržič je osvetlil geografske vidike občine, medtem ko je lovec in turistični vodnik Janez Truden delil znanje o slovenskem rjavem medvedu, ki prebiva v teh krajih.

Matej Križič, Alenka Veber, Janez Truden in Grofica Greta

Alenka Veber, lastnica Zavoda Rihtarjeva domačija, je dekletom razkrila skrivnosti notranjskih krajev, hkrati pa sta gospe Saša Knaus in Helena Grbec iz Društva žena in deklet na podeželju Ostrnice poskrbeli, da dekleta niso ostala lačna, saj sta pripravili tradicionalno loško jed iz kolerabe, imenovano Kavra.

Ob koncu izobraževanj so polfinalistke Miss Slovenije prejele izziv, da v roku meseca dni, s pomočjo inovativnega kratkega videa, skozi svoje oči predstavijo Loško dolino.

Zasnežena Loška dolina je polfinalistkam pustila nepozabne vtise in jih navdihnila z željo, da občino večkrat obiščejo ter jo še bolje spoznajo.

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale