Zadnje novice

Hackathon - Kreativnica 23

1 junij 2023
Hackathon - Kreativnica 23

V sredo 31.maja smo se ob 8. uri zjutraj zbrale v centru Radelj, v mestni kavarni Marenberg, kjer so nas pogostili z okusnim zajtrkom in kavo. Okrepčane smo se odpravile v Marenberški mladinski kulturni center, kjer nas je pričakala ekipa Skupine stroka.si in Javnega zavoda ŠKTM. Hackathon - Kreativnico 23 je otvorila Brina Belšak, vodja pisarne, ki je vsem zbranim izrekla toplo dobrodošlico in predstavila časovnico. Nato je besedo predla metorjem, katerih naloga je bila, da so v dveh dneh usmerjali dekleta, jim svetovali in z njimi delili svoje izkušnje in znanja.

brina belsak
Brina Belšak, vodja pisarne je otvorila Hackathon - Kreativnico 23

Kot prvi mentor je finalistke nagovoril David Miško, direktor trženja in vodja CCEDOS služb v Skupini stroka.si, ki je dekletom predstavil podjetje. Skupina stroka.si je visokotehnološko in inovativno podjetje, ki je v Sloveniji prisotno na treh lokacijah. Sedež podjetja se nahaja v Radljah ob Dravi, prizorišču letošnje finalne prireditve Miss Slovenije 2023. Skupina stroka.si stremi k razvoju inovativnih in tehnoloških produktov, ob svojem delu pa se trudijo s svojim delom vračati tudi v lokalno okolje. Podjetje letos praznuje 30-letnico obstoja, s 70 strokovnjaki pa skrbijo za več kot 1500 strank. Različnim organizacijam omogočajo učinkovito in stabilno poslovanje z vpeljavo sodobnih tehnologij v njihovo delo. V naboru storitev, ki jih ponujamo najdemo različne poslovne, IT in rešitve za digitalno transformacijo organizacij.

david miško
David Miško, vodja skupnih služb je predstavil podjetje Skupina stroka.si

Hackathon je ena najbolj hitrih in učinkovitih načinov reševanja izzivov s katerimi se srečujejo podjetja in organizacije. Navada je, da se organizirajo skupine raznolikih posameznikov, ki si med seboj delijo izkušnje in znanja ter imajo različne potrebe, navade in pričakovanja. Bistveno je, da so v skupinah združeni  ljudje z raznovrstnimi znanji in da v kratkem času razvijejo inovativne rešitve določene problematike. Tako smo v raznolike skupine razvrstili tudi finalistke Miss Slovenije 2023. Dekleta, ki prihajajo iz različnih krajev v Sloveniji, se tudi ukvarjajo z različnimi profesijami. V naboru deklet najdemo inženerko lesarstva, bodočo ekonomistko, kozmetičarke, arhitektko, kriminologinjo, medicinsko sestro, pravnico, menedžerko, športno psihologinjo, socialno delavko in še marsikaj. S skupnimi močmi so dekleta razvijale poslovne modele in turistične produkte, ki bi jih v prihodnosti bilo mogoče implementirati v Občini Radlje ob Dravi.

finalistke miss slovenije na hackathonu 2023
Finalistke so bile razdeljene v različne skupine

Hackathon - Kreativnica 23 je izziv, ki ga je finalistkam Miss Slovenije 2023 predstavil Grega Ločnikar. Grega v Skupini stroka.si deluje v oddelku raziskave in razvoja. Osnovni izziv Hackathona je bil torej inovativna promocija kraja in ponudbe v Radljah ob Dravi. Finalistke Miss Slovenije 2023 so morale oblikovati zanimive marketinške akcije, ki bi privabile domače in tuje turiste h koriščenju trenutne ponudbe v kraju. Vsaka skupina pa je izziv lahko nadgradila in oblikovala zanimivo novo ponudbo “produktov in storitev” ali nadgradnjo že obstoječe ponudbe v kraju. Za najvišje število točk pa je izziv ocenjen še z nadgradnjo ideje produkta ali storitve s principi modre ekonomije.

grega ločnikar
Grega Ločnikar je predstavil izziv Hackathon - Kreativnica 23

Princip modre ekonomije je dekletom natančneje razložil Mitja Suvajac, študent fizike in prav tako član oddelka raziskav in razvoja v Skupini stroka.si. Koncept modre ekonomije je možen odgovor za drugačno, do planeta in podjetništva odgovornejšo prihodnost in je odgovor na vse tisto, česar zelenemu gospodarstvu ni uspelo zagotoviti -  kar je konkurenčnost na trgu. Politika Modre ekonomije temelji na ideji, da so stranski produkti določenega proizvodnega procesa lahko surovine za neko drugo obliko proizvodnje. S tem se povečajo izkoristki in profitabilnost celotnega sistema produkcije.

mitja suvajac
Mitja Suvajac je finalistkam predstavil koncept modre ekonomije

Same ideje pa so bile iz strani mentorjev tudi ocenjene in nagrajene. Ocenjevalni kriterij je kandidatkam predstavil Matic Mele, vodja inovacij v Skupini stroka.si. Kriterij je bil sestavljen iz inovativnosti ideje, kako enostavna je izvedljivost, ali je skupina preverila in analizirala trg, aktualnost in relevantnost produkta z Občino Radlje ob Dravi in samo predstavitev oziroma ‘pitch’ ideje.

matic mele
Matic mele je razložil kriterij ocenjevanja

Dekleta so že v mesecu maju bile prisotne na predavanju, ki ga je organiziral direktor Javnega zavoda ŠKTM, Gregor Likar. Slednji je finalistkam predstavil strateške usmeritve Občine Radlje ob Dravi in njihovo turistično ponudbo. Gregor je kot mentor dekleta usmerjal tudi na Hackathonu in jim dajal koristne nasvete iz segmenta lokalnega turizma. Usmeril jih je v dva glavna stebra, ki ju kraj želi promovirati in razvijati.

gregor likar
Gregor Likar, direktor Javnega zavoda ŠKTM je dekleta usmerjal na področju lokalnega turizma

Po vseh uvodnih nagovorih so se finalistke Miss Slovenije 2023 lotile oblikovanja svoje ideje. Razdeljene v tri skupine so po kratkem brainstormingu začele konkretizirati svojo idejo. Da so sledile bistvu so jih med samo delavnico usmerjali mentorji. Izvedli so dva obhoda, kjer so dekleta svoje ideje predstavile in zastavila morebitna vprašanja, na katera so naletela med raziskovanjem problematike. Proti koncu dneva so svoje ideje že dodobra oblikovale in se začele pripravljati na predstavitve.

mentorski obhodi

mentorski obhodi
Mentorski obhodi

Dekleta so bila v Radljah prisotna dva dni in čeprav se zdi dosti, niso imele veliko časa. V četrtek zjutraj so se vse skupine posvetile oblikovanju prezentacij in nadgradnji svojega ‘pitcha’. Sledila je predstavitev novih, inovativnih rešitev. Strokovno komisijo, ki je ideje ocenjevala so sestavljali:

  • David Miško, direktor trženja in vodja CCEDOS služb, Skupina stroka.si
  • Matic Mele, vodja inovacij, Skupina stroka.si
  • Grega Ločnikar, namestnik vodje oddelka raziskav in razvoja, Skupina stroka.si
  • Monika Kovačič, vodja marketinga in PR službe, Skupina stroka.si
  • Katja Pokeržnik, direktorica GZS Koroške gospodarske zbornice
  • Primož Haberman, tehnični direktor O.P.S. Breznik
  • Jure Naglič, direktor Esktera
  • Matjaž Aberšek, predsednik regionalne komisije Koroške gospodarske zbornice za inovacije in sodni izvedenec za intelektualno lastnino

strokovna žirija
Strokovna žirija je ocenjevala prezentacije ideje

Svoje ideje so predstavile tri skupine. Prva je bila na vrsti skupina Pet zvezdic, ki so jo sestavljale Ines, Naja, Nina in Tijana. Dekleta so predstavile projekt Oaza sreče, luksuzne glamping hiške z različnimi kopeli.

skupina Pet zvezdic
Skupina Pet zvezdic

Naslednja je bila na vrsti skupina Shinrinke, ki so jo sestavljale Andjela, Špela, Kiara in Aleksandra, ki so si zamislile terapevtsko središče imenovano Rad mam sebe. Središče je namenjeno vsem, ki se spopadajo s stresom.

skupina shirinke
Skupina Shinrinke

Tretja skupina se je imenovala Megaumi in so jo sestavljale Alida, Nada, Ana in Nika. Dekleta so si zamislile slovensko vas s tradicionalnimi slovenskimi hiškami iz različnih slovenskih pokrajin. Projekt so poimenovale Rad’mam Sloven’jo.

Skupina megaumi
Skupina Megaumi

Strokovna žirija je vsaki skupini po predstavitvi zastavila kar nekaj vprašanj, najbolj pa jih je prepričal projekt Rad’mam Sloven’jo, ki predstavlja Slovenijo v malem. David Miško, je vsem dekletom predal tudi potrdilo o udeležbi, zmagovalna skupina pa je prejela okusno košarico lokalnih dobrot, ki je oblikovana po principu modre ekonomije in ogled lokalne pivovarne Time Brewery z degustacijo tri hodnega menija.

zmagovalna skupina
Zmagovalna skupina z naj podjetno idejo Hackathona - Kreativnice 23

Hackathon je idealna priložnost za prenos znaja med različnimi generacijami in poklicnimi profili, vzpostavljanje stikov med udeleženci in možnost izboljšave ali združevanje obstoječih idej. Finalistke so na področju iskanja inovativnih rešitev prejele neprecenljive izkušnje, svoje ideje pa bodo lahko še dodelale in predstavile na kongresu pojetništva, ki bo jeseni v Radljah ob Dravu. Kandidatke za Miss Slovenije so na Hackathonu dobile priložnost, da s svojim znanjem, idejami in rešitvami izstopijo iz povprečja, pokažejo svojo nadarjenost in dobijo priložnost na podjetniškem področju. Vsem udeleženkam seveda iskrene čestitke za kreativnost, inovativnost in pogum!

skupina stroka.si
Aktualna Miss Slovenije 2023, Vida Milivojša z ekipo Skupine stroka.si

Foto: Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale