Zadnje novice

Aktivno v Radljah ob Dravi

19 maj 2023
Aktivno v Radljah ob Dravi

Radlje ob Dravi so letošnje prizorišče finalne prireditve Miss Slovenije 2023, zato smo tam v skupnem sodelovanju z Javnim zavodom ŠTKM in podporo Občine Radlje ob Dravi za finalistke Miss Slovenije 2023 organizirali pestre aktivnost.

Dan smo v petek dopoldne začele aktivno! Zbrale smo se na športnem stadionu v Radljah, kjer nas je sprejel Primož Miheu, glavni trener pri atletskem klubu Radlje ob Dravi in Lucija Potnik, atletinja in aktualna državna prvakinja v teku na 60m. Pod vodstvom AK Radlje ob Dravi smo bile del tekaškega treninga, ki je bil namenjen izboljšanju tekaške učinkovitosti deklet. Obravnavali smo različne teme, kot je pravilno ogrevanje in ohlajanje po teku, tehnike za izboljšanje učinkovitosti in zmanjšanje obremenitve na sklepih.

lucija potnik
Lucija Potnik, aktualna državna prvakinja je finalistkam profesionalno demonstrirala tekaške vaje trenerja Primoža Miheua

Ta uvodni trening pa je imel svoj namen, saj se bodo finalistke na podlagi le tega pripravile na jesenski izziv, ko se bodo udeležile tradicionalnega lokalnega teka, Rad’mam TEK. Projekt Rad’mam TEK, se je pričel v Radljah ob Dravi razvijati leta 2011 in sovpada z izgradnjo novega športnega stadiona in ustanovitvijo Atletskega kluba Radlje ob Dravi. Organizacijska ekipa projekta, ki ima zelo rada tek se je odločila, da bo rekreativni tek po ulicah Radelj ob Dravi v prihodnosti razvijala predvsem s ciljem po čim večji popularizaciji teka oz. gibanja. Osnovno poslanstvo projekta je približati šport oz. gibanje čim širši populaciji ljudi, seveda na prijazen in ljudem zanimiv način. So namreč edini tek v Sloveniji, kjer poteka trasa skozi fabriko in tekači tečejo čez proizvodnjo strojev. Prav tako ponujajo tekačem na trasi različne animacije in popestritve. Gre za rekreativni tek po mestnih ulicah Radelj ob Dravi za posameznike ter skupine trojk na trasi 5 ali 10 kilometrov. Letos prvič pa bo potekal tudi poslovni tek. Projekt Rad’mam TEK organizira Atletski klub Radlje ob Dravi s soorganizacijo javnega zavoda ŠKTM Radlje ob Dravi. Projekt podpira tudi Občina Radlje ob Dravi in bo potekal 17. septembra 2023. 

ogrevanje na radljske stadionu
Ogrevanje na Radljskem stadionu

Po napornem treningu smo se okrepčale z okusnim kosilom,  nato pa smo se odpravile v Dom gozdne kulture. Gre za prostor, ki so ga otvorili lani oktobra in nudi podporo širjenju znanja o trajnostni skrbi za gozd. V centru bodo razvijali nova in interdisciplinarna znanja o trajnostnem in večnamenskem gospodarjenju z gozdovi ter o gozdnem ekosistemu. Da ne bo ostalo le pri teoriji, bodo s pomočjo izobraževanj, praktičnih delavnic in delovno prakso za mlade, spoznanja aktivno prenašali na upravljavce, lastnike gozdov ter javnost ozaveščali o pomenu rabe gozda. Center je velika pridobitev za slovensko in evropsko gozdarstvo, saj gre za prvo takšno ustanovo v svetu. Dekleta se v Centru gozdne kulture sicer niso izobraževale o trajnostnem ravnanju z gozdovi, so pa prisluhnile predstavitvi Gregorja Likarja, direktorja Javnega zavoda ŠKTM Radlje ob Dravi, v kateri je dekletom predstavil pestro turistično ponudbo občine in njihove strateške usmeritve. Vse predane informacije bodo finalistkam koristile že konec meseca, ko se bomo znova zbrali v Radljah ob Dravi in s poslovnim partnerjem Skupino stroka.si organizirali Hackathon - delavnico, ki ponuja iskanje inovativnih rešitev v razmeroma kratkem času.

predavanje v domu gozdne kulture
Zanimivo predavanje o bogati ponudbi Občine Radlje ob Dravi v Domu gozdne kulture

Po predavanju smo se odpravili v bližnji Dvorec Radlje ob Dravi imenovan tudi Dvorec Mahrenberg. Gre za dvonadstropno stavbo, kamor se je konec 17. stoletja iz starega gradu na hribu, ki je požgala strela,  preselila gospoščina. V Dvorcu Radlje smo se udeležile Hanami piknika pod organizacijo Javnega zavoda ŠKTM.

nagovor vide milivojse
Zbrane pred Dvorcem Radlje je nagovorila aktualna Miss Slovenije, Vida Milivojša

Občina Radlje ob Dravi je že od leta 2013 članica organizacije Župani za mir, ki po vsem svetu aktivno deluje na področju odstranjevanja jedrskega orožja. Pobudnik ustanovitve te nevladne organizacije je bila Japonska, kot edina država na svetu, ki jo je prizadela jedrska bomba. Župani za mir si s sodelovanjem med mesti in občinami prizadevajo dvigniti mednarodno ozaveščenost javnosti glede potrebe po odpravi jedrskega orožja in prispevati k uresničevanju resničnega in trajnega svetovnega miru.

z japonskim veleposlanikom
Župan Občine Radlje ob Dravi, mag. Alan Bukovnik, Miss Slovenije 2022, Vida Milivojša, Miss fotogeničnosti 2022, Teja Tripković in njegova ekscelenca, Hiromichi Matsushima, japonski veleposlanik v Sloveniji

Leta 2022 je Občina Radlje ob Dravi vstopila v nov projekt in sicer sajenje japonske češnje sakure, v spomin na olimpijske in paralimpijske igre v Tokiu ter 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. Projekt služi tudi kot temelj za poglabljanje prijateljskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. Iz želje po povezovanju in približanju bogate japonske kulture svojim občanom, se je v Občini Radlje ob Dravi razvila tudi ideja po Hanami pikniku. Hanami je japonska navada opazovanja češnjevih cvetov v polnem razcvetu. Lahko gre za sprehod med cvetočimi drevesi, pogosto pa gre za piknik oziroma zabavo v parku, kot praznovanje pomladi. Finalistke so se preizkusile v zlaganju origamija, se oblekle v tradicionalno japonsko oblačilo yukato in degustirale japonsko hrano ter pijačo. Običina Radlje ob Dravi je tesno povezana z japonskim veleposlaništom v Sloveniji, saj si prizadevajo za medkulturno povezovanje in izmenjavo dobrih praks med obema državama.

finalikstke Miss Slovenije 2023
Finalistke Miss Slovenije 2023 v Radljah ob Dravi

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale