Novice in dogodki

Varimo čas v pivovarni Time Brewery

9 september 2023
Varimo čas v pivovarni Time Brewery

Obiskale smo pivovarno in varilnico piva Time Brewery, kjer smo izdelale pivo za finalno prireditev Miss Slovenije 2023!

Pivovarna Time Brewery se nahaja v Radljah ob Dravi, na neposredni bližini nasadov hmelja. Hmeljarstvo ima v Radljah ob Dravi pomembno tradicijo, saj so bila Marenberška polja obsežno zasajena s hmeljem že od leta 1904. Poslanstvo pivovarne Time Brewery je, da ‘varijo čas’, ki ga ponudijo v obliki dobrega piva, ob katerem si vzamemo čas zase in za svoje najdražje. Varjenju piva posvečajo popolno predanost. Vse se začne pri skrbem izboru najboljših sestavih. Držijo se načela, da je preprosto najboljše, zato uporabljajo samo štiri glavne sestavine. Vodo, ječmenov slad, hmelj in kvas. Voda, ki jo uporabljajo, je iz javnega vodovoda in bogata z minerali, ki jo tehnološko obdelajo. Osnova je ječmenov slad, ki je že predhodno kaljen, pražen in pivovarsko pripravljen. Uporabljajo tudi slovenski hmelj iz hmeljišč v neposredni bližini, za fermentacijo pa namenski pivski kvas. Pivovarji Time Brewery so raziskali in našli tisto razmerje, ki se poveže v vrhunsko pivo. Varijo več različnih piv - njihova imena se navezujejo na uro, s čimer izražajo lastnost piva in simbolizirajo čas, ko pivo še posebej tekne.

o teoriji varjenja piva
O teoriji varjenja piva s pivovarjem Primožem

Finalistke Miss Slovenije so se tako na sobotno dopoldne zbrale v pivovarni Time Brewery, kjer jih je sprejel glavni pivovar, Primož Krajnc. Dekletom je najprej predstavil teorijo, nato pa jim je pokazal sedem korakov procesa varjenja piva, v katerih so se preizkusila tudi dekleta.

pogled v kotel
Finalistke so pogledale kaj se nahaja v kotlu

čiščnje kotla
Mešanje sestavin iz katerih se zvari pivo

Ker sam proces varjenja piva traja nekaj časa, smo si medtem ogledale tudi bližnjo sušilnico, kjer so iz nasadov vozili sveže obran hmelj. Primož nas je podučil, da na okus piva ključno vpliva vrsta hmelja - ta namreč lahko da pivu bolj sadni ali citrusni priokus. 

sušilnica hmleja
V sušilnici hmelja

skladišče hmelja
Skladišče hmelja je bilo že čisto polno

Ne smemo pozabiti pa tudi na ječmenov slad, ki ga je potrebno, zmleti, seveda v pravilnih količinah, da dobi pivo tisti ‘pravi’ priokus. Dekleta so v celotnem procesu zmlela kar 100 kilogramov ječmenovega sladu!

mletje sladu
Mletje ječmenovega sladu

Nazadnje so se finalistke spoznale tudi s polnjenjem in etiketiranjem steklenic. Ročno pa so same polepile tudi steklenice piva, ki bodo goste pričakale na finalni prireditvi Miss Slovenije 2023, ki bo v Radljah ob Dravi in sicer 21. septembra!

pakiranje piva
Etiketiranje in pakiranje piva

pivo miss slovenije
Pivo za finalno prireditev Miss Slovenije

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale