Postani del zgodbe tudi ti!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale

 

 

 

Špela Šolaja, Ambasadorka More Than Beauty

Sem Špela Šolaja, 20. letna študentka, ki že od nekdaj najbolj uživa v stvareh, pri katerih lahko izraža svojo kreativnost. Sem oseba, ki občuduje unikatnost, drugačnost in posebnost.
Svojo strast sem tako našla v modi, skozi katero se lahko tudi sama izražam, zato sem se takoj prepoznala v zgodbi projekta More Than Beauty, ki podpira ravno to.

Vse se je začelo z mojim sodelovanjem pri projektu Miss Slovenija za Miss Sveta 2019. Projekt Miss Slovenije je v zadnjim letih postavil nove temelje, katerim samo zunanja lepota deklet ni dovolj. Če vprašaš mene imamo dekleta in ekipa, ki sodelujemo pri projektu res lepo poslanstvo, pri katerem z majhnimi koraki v pravo smer naredimo res veliko za našo prelepo Slovenijo. Projekt podpira slovenske kraje, podjetnike, športnike, kulturno in naravno dediščino, ter jim pomaga, da na ta način stopijo v ospredje in postanejo bolj prepoznavni. Na tem pa temelji tudi zgodba More Than Beauty, ki posebnim,manjšim, po našem ne dovolj opaženim podjetnikom, obrtnikom, idejam, okolju daje priložnost, da se pokažejo širšem trgu. 


Konec oktobra, se je s finalno prireditvijo moje sodelovanje pri projektu Miss Slovenija končalo, istočasno, pa se je začela pisati moja zgodba pri More Than Beauty. Hvaležna sem, da sem bila lahko del tega projekta, ki mi je odprl oči in pokazal pomembnost ohranjanja naše kulturne in naravne dediščine. Velikokrat sem mogla stopiti iz svoje cone udobja in si tako zgradila boljšo samozavest in izboljšala svoje javno nastopanje. Vse to, pa je bila zagotovo dobra odskočna deska za nadaljevanje moje zgodbe pri projektu More Than Beauty.
Trenutno je za nami otvoritev 1. showroom-a, ki pa se bo čez leto selil po vsej Sloveniji. Izdali smo tudi svoj prvi koledar, na katerem so predstavljeni kosi iz naše kolekcije. Res sem motivirana in polna idej, zato z ekipo že delamo na razvoju novega produkta, kateremu bom dodala delček svoje kreativnosti.


Spremljajte nas! 

Špela

 

 

 

Foto: Ivan Bliznetsov

  

Finalistke Miss Slovenije 2019 so pred finalom spoznavale kulturno dediščino Bele Krajine

6 december 2019
Finalistke Miss Slovenije 2019 so pred finalom spoznavale kulturno dediščino Bele Krajine

Projekt Miss Slovenije je pod okriljem slogana Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo obiskal oddaljene kotičke Slovenije, ter raziskoval naravno in kulturno dediščino Bele krajine. Skupaj s poslovnim partnerjem projekta, Razvojno informacijskim centrom Bela krajina, smo finalistkam pripravili pester nabor aktivnosti preko katerih so spoznavale turistično-športne aktivnosti na reki Kolpi ter kulturno dediščino belokranjske pokrajine.

Dekleta so se najprej podale na čolnarjenje po reki Kolpi. Slednja velja za eno izmed najtoplejših in najčistejših neokrnjenih rek v Sloveniji. Med samim čolnarjenjem so lahko opazovale bogato rastlinstvo in živalstvo, v reki pa so se lahko tudi kopale. Pod okriljem izkušenih vodičev so premagovale brzice in izkusile značilno športno dejavnost na reki Kolpi.

Finalistke Miss Slovenije 2019 so nato obiskale domačo obrt Cvitkovič, kjer so si najprej ogledale kako se pridelujejo laneno platno. Platno je ključnega pomena za kulturno dediščino Bele krajine, saj sestavlja belokranjsko nošo. V Beli Krajini so nekoč pridelali in izdelali vse, kar so potrebovali doma. Lan so posadili ter ga poleti populili. Lanene bilke so nato posušili in v tolkaču strli, da so pridobili lanena vlakna. Te so spredli v niti, zbelili in navili v klopke. Za tkanje v platno so si mogli pripraviti osnutek, pridobljeno blago pa so potem porabili za oblačila, rjuhe, posteljnine, zavese in še marsikaj. Ves postopek pridelovanja lanenega platna so si finalistke ogledale, preizkusile pa so se lahko v trenju in česanju lanenih bilk.

Nato so se dekleta preizkusila tudi v izdelovanju prave belokranjske pisanice, prav tako pod budnim očesom gospe Cvitkovič. Belokranjska pisanica se prideluje iz kokošjih jajc v času velike noči. Pisanice se izdelajo iz voska, ki se stopi na jajce, to se nato potopi v rdečo barvo in se ponovi postopek risanja z voskom. Jajce se na koncu položi v hladno vodo, obarvano s črno barvo. Nazadnje se vodo segreje do vrelišča, da vosek odstopi in ga lahko obrišemo iz jajca. Vsaka izmed deklet je ustvarila svojo pisanico po lastni ustvarjalnosti – nekatera so uporabila klasične belokranjske motive, druge pa so ustvarjale po lastnem navdihu.

Finalistke Miss Slovenije 2019 so se odpravile tudi v center Črnomlja, kjer jih je pričakala Bernarda Kump, lastnica prikupnega butika – Belokranjsko izročilo. Poleg zbirke slik, razstave domačih rokodelcev in belokranjskih izdelkov so dekleta sodelovala tudi v delavnici izdelave domače črnomaljske preste. Po črnomaljski presti so prebivalci Črnomlja po Beli krajini znani tudi kot »prestarji«.

 Za konec so dekleta obiskala tudi prelepo obmejno mesto Vinica, kjer so raziskovale enega izmed najlepših gradov na Dolenjskem – Grad Vinica. Grad je bil zgrajen sredi 10. stoletja, danes pa velja za luksuzno turistično destinacijo z edinstvenim pogledom na reko Kolpo. Grad ponuja tudi ogromno vinoteko z možnostjo degustacij.

Pred samim finalom so dekleta spoznale še kmečko hišo Bahor v Beli Krajini. Gre za edinstveno leseno kmečko hišo, staro 145 let, ki je bila prenovljena v turistični apartma, ki poleg spanja ponuja še izkušnjo tradicionalnega bivanja in pokušanja domače belokranjske hrane.

Finalistke Miss Slovenije so torej pred samim finalom spoznavale naravno in kulturno dediščino Bele krajine, se preizkusile v različnih ročnih spretnostih ter raziskovale turistično ponudbo te posebne pokrajine.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x