Novice in dogodki

Dan hmeljarjev - osrednji občinski praznik Braslovč

15 avgust 2022
Dan hmeljarjev - osrednji občinski praznik Braslovč

Podpiramo slovensko kulturno dediščino in se skupaj z vsemi generacijami pozdravljamo tradicionalni slovenski praznik, dan hmeljarjev.

Dan hmeljarjev je osrednja hmeljarska in občinska prireditev, ki poteka vse od leta 1962, vedno na drugo nedeljo v avgustu v občini Braslovče. Je tradicionalna slovenska družabna prireditev s pestrim kulturnim in zabavnim programom, kjer »okronajo« novega hmeljarskega starešino in princeso, ki zastopata hmeljarstvo in Spodnjo Savinjsko dolino širom Slovenije in tudi v tujini. Poleg dneva hmeljarjev, so se v dveh tednih pred dogodkom zvrstile tudi številne manjše prireditve, kot so ribiško tekmovanje, tekmovanje v odbojki na mivki, v šahu, košarki in druga tekmovanja za pokal “hmeljske kobule”. 

V Sloveniji se prvi podatku o hmelju pojavijo že v 12. stoletju, začetki sodobnega hmeljarstva v Savinjski dolini pa segajo v drugo polovico 19. stoletja, ko je prvi hmeljski nasad zasadil Janez Hausenbichler, ki mu je leta 1876 prinesel sadike württemberškega hmelja takratni oskrbnik graščine Novo Celje Josip Bilger. Danes se območje Spodnje Savinjske doline ponaša s kar dobrimi tremi četrtinami vseh slovenskih hmeljišč. Manjši delež hmelja porabijo pri izdelavi zdravil, večino pa v pivovarstvu kot dodatek pri proizvodnji piva, saj da ravno hmelj pivu tisti nenadomestljiv, prijetno grenak okus. Slovenija danes spada med večje svetovne pridelovalke hmelja in pridela približno 2-3 % svetovnega pridelka.

Finalistke Miss Slovenije na hmeljskem polju v Braslovčah
Pred hmeljskim poljem

V nedeljo smo se zbrale na “Binovem”, kjer smo se skupaj s člani podeželjske mladine Spodnje Savinjske doline pridružile povorki na vozovih ob spremstvu zastavonoš, mažoretk in laške pihalne godbe. Na vozovih so bili prisotni tudi aktualna hmeljarska starešina in princesa kot tudi njujina naslednika, člani društev pa so prikazali tradicinalna hmeljarska opravila. Pot smo nadaljevali skozi trg Braslovče, ki je zagotovo eno osrednjih znamenitosti celotne savinjske pokrajine. Naša povorka se je zaključila na Skupnem placu, osrednjem prireditvenem prostoru Braslovč, kjer se je vsak voz tudi predstavil in pokazal kako so za hmelj skrbeli v 'starih časih'. Prostor je tudi vzstopno-izstopna informacijska točka Ekomuzela hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, kjer je mogoče videti manjši nasad hmelja na starih “štangah” ter enega izmed največjih kozolcev v Sloveniji.

Povorka z vozovi čez osrednji trg Braslovč
Povorka z vozovi čez osrednji trg

Hmelj in hmeljarstvo sta simbola Spodnje Savinjske doline še danes. Njun pomen in običaje, povezane s to žlahtno rastlino, ohranjajo tudi z različnimi in zanimivimi prireditvami. Poleg postavljanja hmeljevk, pohoda po hmeljski poti in hmeljskega likofa že več kot 45 let poteka tudi izbor hmeljarskega starešine in princese, ki sta predstavnika slovenskih hmeljarjev in simbolizirata hmelj. Starešina predstavlja hmeljevo rastlino, princesa pa njen plod, hmeljevo kobulo. Tako smo tudi v nedeljo na Skupnem placu bili priča  primopredaji starešinstva in predstavitvi nove hmeljarske princese. Pomembna naloga starešine je da pozorno spremlja letino, princesa pa skrbi za pormocij ohmeljarstva v Sloveniji, kot tudi v tujini. Skupaj s starešino podpirata in promovirata tudi slovenske kraft pivoarje, ki imajo svoje domače pivovarne. Goste je po primopredaji pozdravil tudi župan Občine Braslovče, Tomaž Žohar. Po pozdravnih nagovorih je sledil otvoritveni ples starešine in princese z ansamblom Savinjski kvintet. 

Hmeljarski princesi in aktualna Miss Slovenije, Maja Čolić
Maja Čolić, aktualna Miss Slovenije v družbi čudovitih hmeljarskih princes

Pozneje v popoldnevu so se finalistke pridružile Društvu podeželjske mladine Spodnje Savinjske doline in se preizkusile v prvi hmeljarski igri in sicer hitrostnem obiranju hmelja. Finalistke so se obiranju pridružile netekmovalno, zato so se razdelile v dve skupine in v dveh minutah poskusile obrati čim več hmeljskih kobulic iz trte, pri tem pa pazile, da je bilo v košarah čim manj listov.

Finalistke so se preizkusile v hitrostnem obiranju hmeljaFinalistke so se preizkusile v hitrostnem obiranju hmelja

Kasneje je sledila druga hmeljarska igra, kjer so dekleta tekmovalcem iz Društva podeželske mladine Spodnje Savinjske doline, pomagale, da so se pred tekmovanjem ogreli in preizkusili v vožnji s samokolnico.

Vožnja s samokolnico
Vožnja s samokolnico

Sledila je razglasitev rezultatov tekmovanj, ko so razglasili najboljšo skupino podeželske mladine. Predsednik turističnega društva Braslovče, Branko Ribizel, pa je na odru finalistkam predal tudi simbolično darilo in se jim zahvalil za udeležbo na dogodku. Na razglasitvi je sodelovala tudi aktualna Miss Slovenije, Maja Čolić.

Podelitev simboličnih nagrad
Podelitev simboličnih nagrad

Dan hmeljarjev se je zaključil s koncertom ansambla Modrijani. 

Celotno prireditev je spremljala tudi braslovška podeželska tržnica, kjer so se predstavili lokalni ponudniki dobrot braslovškega podeželja - vse od kulinarike, domačih in umetnostih obrti. 

Hmeljarstvo, od nekdaj priznana industrijsko komercialna dejavnost je razvila vrsto zanimivih in pomembnih oblik gospodarstva in dobesedno spremenila podobo Spodnje Savinjske doline in življenje njenih prebivalcev. Hmelj je v dolino poleg trdega dela prinesel tudi blagostanje. Savinjsko in slovensko hmeljarstvo je nedvomno pomemben del naše kulturne dediščine.

Foto: arhiv Miss Slovenije

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

POSTANI DEL ZGODBE TUDI TI!

Prijavi se zdaj!

 

 

 

puerto rico banner for 70 miss world finale